Poljoprivrednici srednjeg Banata ostali verni pšenici: Zasejano 55.500 hektara 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Ove jeseni u Srednjobanatskom regionu, prema procenama Privredne komore Zrenjanin, pšenicom je zasejano 55.500 hektara.

To je nešto veća površina, od uobičajnih 50.000 hektara a na takvu odluku poljoprivrednika uticala je finansijjska situacija.

Poljoprivrednik Slavko Vukov iz Zrenjanina kaže da su sa pšenicom ratari imali bar nekakvu računicu, bez obzira što je bila suša.

„Svi usevi su podbacili zbog suše, godina je bila izuzetno nepovoljna pa je rod svih useva bio loš, a pšenice ponajmanje. To je osnovni razlog zašto su se ratari odlučili da je seju pšenicu ponovo. Drugi razlog je taj da je pšenica imala solidnu cenu, bez obzira što zahteva velika ulaganja. Ljudi su išli na taj usev, jer kukuruza nemaju, neće imati para a pšenica će doći malo ranije na naplatu nego ostali, jari usevi“, objašnjava Slavko Vukov.

On dodaje da su poljoprivrednici u nezavidnom položaju i da su se za ovogodišnu setvu snalazili kako su znali i umeli.

„Tavan je sejan, 90 odsto je ovde korišteno seme sa tavana i to nije ništa novo, to znamo i to je tako. Zna se šta je razlog tome, ne treba da ponavljamo ono što je poznato, u kakvom je stanju poljoprivreda“, naveo je Vukov.

Prema podacima Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, proizvodnja pšenice protekla je ove proizvodne godine u dosta teškim uslovima.

„Pšenica je pretrpela niz klimatskih promena, od setve koju su prekidale učestale padavine, do velikog kolebanja temperatura tokom zimskog perioda. Varijabilni klimatski uslovi u pogledu temperatura i količine padavina odrazili su se na prinos, a i na kvalitet pšenice, semenske i merkantilne. I pored dosta dobrih prinosa, na pojedinim parcelama i rekordnih, zrno pšenice je bilo sitnije“, stva je savetodavca Poljorpivredne stručne službe Zrenjanin Zorice Rajačić.

Ove jeseni zasejano je, pored pšenice, 3500 hektara uljanom repicom i 3300 hektara ozimim ječmom.

Više vesti iz voog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari