Poljoprivrednici Stiga sutra blokiraju most na Moravi zbog niske otkupne cene suncokreta 1Poljoprivrednici, protest, arhiva Foto: Miroslava Pudar

Poljoprivrednici iz udruženja „Stig“ blokiraće sutra poljoprivrednom mehanizacijom saobraćaj kod mosta na Moravi kod Požarevca jer su nezadovoljni otkupnim cenom suncokreta od oko 60 dinara po kilogramu i traže oko 90 dinara, rekao je danas potpresednik tog udruženja Milan Marković.

On je za Betu rekao da je neprihvatljiva ponuda Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije da otkupna cena suncokreta bude oko 61-62 dinara po kilogramu.

„U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da će uljare verovatno otkupljivati suncokret po ceni od oko 61-62 dinara po kilogramu. U direktnim razgovorima sa predstavnicima uljara rekli su nam da mogu da plate još manje, oko 55-56 dinara po kilogramu“, rekao je Marković za Betu.

Dodao je da u uljarama tvrde da je osnovni razlog što ne mogu da ponude veću cenu to što je Vlada Srbije u martu ove godine zabranila izvoz rafinisanog jestivog suncokretovog ulja, pa roba nije prodata, već su skladišta puna.

Marković je rekao da je suncokret prošle godine otkupljivan po ceni od 62 dinara po kilogramu, a da su u medjuvremenu porasli svi troškovi od 50 do 300 odsto i da je realno da otkupna cena poraste na oko 90 dinara po kilogramu.

Rod suncokreta je, prema njegovim rečima, ove godine loš, na najboljim njivama je oko dve tone po hektaru, a u dobrim godinama je prinos na tim njivama oko četiri tone. I vlažnost je, kako je rekao, značajno ispod standarda jer su visoke temperature „isušile“ zrno.

Marković je rekao da su za sutra protest najavili i poljoprivrednici iz okoline Novog Sada, Stare Pazove, Bača, Sombora, Subotice, Kikinde i Šabca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari