Poljoprivrednik Adamović, jedan od pregovarača: "Rekli smo premijerki da je Srbija ekonomski tigar, ona se prenerazila" 1foto: A. Latas / Danas

Današnji sastanak poljoprivrednika u Vladi Srbije sa tehničkom premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, prošao je u oštrom tonu.

Na početku sastanka su predstavnici udruženja Stig predstavili svoje zahteve u vezi sa suncokretom, ali kada ostali izneli zahteve počela je prepirka, kaže za Danas Radoslav Adamović, jedan od pregovarača.

„Posle toga izneti su i ostali zahtevi, nakon čega su predstavnici Vlade rekli da pola zahteva negde moguće relizovati, neke su već uradili a za glavne zahteve koji se odnose na naftu i cenu suncokreta rekli su da nema para više, a za tih 22 dinara ponudili da uplate kao što uplaćuju subvencije po hektaru“, rekao Adamović nakon sastanka, i dodao da su nakon toga počeli „da kukaju da to nije bilo normalno“.

Kako kaže, poručeno im je da će Vlada pokazati svoje maksimalne mogućnosti, ali da za cenu suncokreta država neće ništa dati jer nije u mogućnosti, kao i da je sve ostalo dobra volja uljara, koje su „naterali“ na 535 evra plus PDV.

Prema njegovim rečima, na sastanku im je poručeno da su im „isterali dve milijarde i 400 miliona dinara iz džepa za naftu, pa 700 miliona dinara što smo insistirali na 15 dinara na premiji za mleko“, nakon čega je počela, „maltene svađa“, nakon što su rekli premijerki da je Srbija ekonomski tigar, kako se i ona sama time hvalila.

„Tehnička premijerka se nakon toga izbečila i prenerazila, da smo mislili da ćemo morati da zovemo hitnu pomoć“, opisuje Adamović situaciju.

U odgovoru Vlade na zahteve poljoprivrednika, kako piše portal Nova.rs. navodi se da će izvoz ulja biti u potpunosti slobodan, kao i da su uljare ponudile cenu za otkup suncokreta u iznosu od 535 evra po toni plus PDV.

Odgovor koji se odnosi na zahtev za sniženje cene goriva za poljoprivrednike glasi da podsticaj u iznosu od 22 dinara po litri goriva, za 60 litara po hektaru, limit 20 hektara, kao i da je omogućeno poljoprivrednicima da na NIS-ovim pumpama toče gorivo dva puta u toku dana u mašine, plus u kanister od 60 litara, a da će se agro kartice izdavati po ubrzanoj proceduri.

Kako se navodi, dogovoreno je i da zbog suše, premija za mleko i u drugom kvartalu bude 15 dinara po litri, kao pomoć proizvođačima mleka, a na sastanku je obećano i da predstavnici udruženja neće snositi posledice od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za dosadašnje učestvovanje na protestima.

U vezi sa moratorijumom na poljoprivredne kredite, u odgovoru Vlade se navodi da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije sa poslovnim bankama već radi na njegovoj realizaciji i dodaje predstavnici udruženja će biti pozvani da se uključe u radne grupe za izmene propisa iz oblasti poljoprivrede kako bi se zajednički u budućnosti kreirale mere poljoprivredne politike, gde su između ostalog, plavi dizel, novi model davanja po hektaru, ograničenje marži i dr.

Dalje blokade , kako su nam poručili zavise od odgovora Vlade. Ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni tokom današnjeg dana, poljoprivrednike očekuje još jedno noćenje kod Banovine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari