Poljoprivrendnici ostaju na ulicama do daljnjeg, odblokiran Varadinski most, Bulevar i dalje blokiran 1Foto: A. Latas

Poljoprivrednici koji su večeras oko 18 časova blokirali Novi Sad ostaju na ulicama do daljnjeg. Odblokiran je samo Varadinski most, oko 23 časa. Bulevar je ostao i dalje blokiran.

Centar Novog Sada i dalje je blokiran i za sada nema najava da će se situacija promeniti barem do jutarnjih časova. Većina parkiranih traktora su prazni i deluje da se neće pomerati. Poljoprivrednici se okupljaju u manjim grupicama duž ispražnjene saobraćajnice.
Trenutno je Bulevar Mihajla Pupina pešačka zona, pa su Novosađani iskoristili priliku da se prošetaju jednom od inače najprometnijih saobraćajnica.

Voze se biciklima, mladi prave „selfije“ pored traktora, a paori su maksimalno predusretljivi pa najmlađe sugrađane puštaju da uđu u kabine i „provozaju“ ove velike mašine, koje inače nemaju toliko prilike da vide uživo u Novom Sadu.

Većina autobuskih gradskih linija trenutno ne vozi, jer njih više od pola prolazi upravo ovim bulevarom. Oko tridesetak autobusa JGSP „Novi Sad“ ostalo je parkirano u Jevrejskoj i okolnim ulicama blizu blokade.

JGSP obaveštava Novosađane da se javni prevoz odvija otežano.

Kako navode, veliki broj autobusa je ostao „zarobljen“ u kolonama.

„Činimo sve da se održi planirani red vožnje i putnici blagovremeno prevezu, ali situacija se menja iz časa u čas i nemoguće je predvideti trase kretanja“, napominju iz GSP-a i mole putnike za razumevanje i strpljenje.

Poljoprivrendnici su ponovo blokirali Varadinski most, ceo Bulevar Mihajla Pupina sve do raskrsnice sa Jevrejskom ulicom danas oko 18 časova. Traktori su postavljeni u sve sporedne ulice tako da se ne može proći na mesto blokade sa bilo koje strane.

Poljoprivrednici su ranije rekli da će propuštati kola sa malom decom i hitne službe. Posle sastanka u Vladi, oni su poslali nove zahteve ali odgovore nisu još dobili pa su krenuli u novu blokadu.

Poljoprivrednik Radoslav Adamović kaže da niko ne zna koliko će nova blokada trajati, moguće i celu noć.

„Kako je krenulo izgleda će biti stalne blokade, iz Vlade se sada igraju čekalica sa nama, poljoprivrednici su jako besni. Nisu pokazali ni trunke volje za kompromis, ljudi neće više da čekaju. Ostajemo na ulici, više nam se niko iz Vlade ne javlja. Imali smo neku stalnu komunikaciju preko raznih kanala, ali poslednja tri sata ona je prekinuta“, rekao je Adamović.

Nakon pregovora sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branisalvom Nedimovićem, nezadovoni odgovorom na zahteve Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije poslala je Vladi Srbije izmenjene zahteve i dala rok da nadležni odgovore večeras do 20 časova.Ranije su najavili su ako do tada ne dobiju odgovore radikalizovati proteste širom Srbije.

Na današnjim razgovorima u Vladi zahtevi poljoprivrednika su odbijeni, zbog čega su polljoprivrednici blokirali Novi Sad.

Blokada Bulevara Mihajla Pupina, u delu između Jevrejske ulice, Varadinskog mosta, trenutno je obustavljena, dok ne stigne odgovor od Vlade.

O daljim koracima, poljoprvrednici će odlučivati na sastncima tokom dana

Ranije su najavili radikalizaciju protesta u slučaju da njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. To podrazumeva blokadu raskrsnice kod Futoške pijace, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni .

Trenutno je ispred Banovine stotinjak traktora.

Buka upozorenja koju su naoravili ranije danas, trajala je oko petnaest minuta.

Za to vreme saobraćaj se obavljao neometano, a okupljene paore pozdravljali su sirenama i vozači koji su prolazili Bulevarom Mihalja Pupina.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari