Poljska odlaže liberalizaciju cena prirodnog gasa za domaćinstva 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Poljska vlada planira da odloži liberalizaciju cena gasa za domaćinstva do kraja 2027. godine kako bi pomogla potrošačima da se izbore sa rastućim troškovima energije, prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Poljski energetski regulator (URE) utvrđuje tarife za individualne potrošače, dok cene za preduzeća nisu regulisane. Zemlja je planirala da liberalizuje cene prirodnog gasa za domaćinstva 2024. godine.

„Da bi se zaštitili domaći potrošači i strateške javne institucije od politike koju vodi Rusija koja je rezultirala povećanjem cena gasa na evropskim tržištima, produžuje se tarifa zaštite do 31. decembra 2027.“, navodi se u tekstu zakona objavljenog na internet stranici vlade.

Poljska je u januaru uvela mehanizam koji štiti domaćinstva i javne institucije od povećanja cena gasa do kraja 2023 godine. „Međutim, zakon je usvojen pre ruske invazije na Ukrajinu 24. februara ove godine. U trenutnoj

situaciji jasno je da je s obzirom na rizik od produžene krize potrebna zaštita potrošača do kraja 2027. godine“, navode nadležni u poljskoj vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari