Ponovo izvoz govedine u BiH 1

Bosna i Hercegovina(BiH) od sutra ukida zabranu uvoza goveđeg mesa i mleka iz Srbije.

To su saopštili danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, koji su potpisali nmemorandum o tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede.

Što se tiče živog mesa, ostalo je usaglašavanje nakon Lisabonske konferencije gde će učestvovati predstavnici Srbije i BiH, to je ostavljeno upravama za veterinu da dodatno usaglase, rekao je Nedinović i dodao da je Srbija dobila priznanja u borbi protiv bolesti koja je zadesila stočni fond u više zemalja.

On je, govoreći o suncokretu, naglasio da je srpsko tržište potpuno otvoreno kao i da postoji zajednička volja da se na svaki poljoprivredni proizvod maksimalno liberalizuju kanali i da nema nikakvih prepreka.

Prema njegovim rečima, gleda se u budućnost jer je jako važno proširiti kanale pa se u tom kontekstu razgovaralo u vezi mosta kod Bratunca i uspostavljanju novih kvalitetnih tehničkih kapacitet za obradu robe koja će ići u oba pravca.

On je podsetio da je BiH najveći partner Srbije u CEFTI tako da će naš izvoz u tu državu ove godine samo od poljopivrednih proizvoda dostići 400 milina evra uz velik suficit.

Nema bilo kakvih barijera za izvoz pilećeg mesa iz BiH u Srbiju, rekao je Šarović, govoreći o postignutom dogovoru, i naglasio da treba da budu zadovoljni u BIH i pivari i uljari.

Ovaj Memorandum treba da pomogle da sve ovo što radimo bude još efikacije, razgovarali smo i o nizu drugih tema, vrlo sama zadovoljan susretom i verujem da će ih biti u kontinuitetu, naglasio je Šarović.(kraj) sv/nt

govoreći o suncokretu, rekao da je srpsko tržište potpuno

otvoreno u utorak, 20. septembra, u 14 časova, u Palati Srbije, Bulevar Mihajla Pupina 2, „crveni“ salon.

Tokom bilateralnog sastanka biće potpisan memorandum o ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari