Porasla zarada međunarodne korporacije industrije vozila ''Stelantis'' 1Foto: Beta/AP Photo/John Locher

Međunarodna korporacija industrije vozila „Stelantis“ (Stellantis) u sredu je objavila godišnji rezultat poslovanja: zarada je porasla 2022. u odnosu na godinu dana ranije i prodor te udružene firme u sektor električnih vozila doveo je do skoka u prodaji, iako je konkurencija jaka.

„Stelantis“, formiran 2021. spajanjem „FIAT-Krajslera“ i francuskog „PSA Pežoa“ (marke Pežo, Sitroen, FIAT, Opel, Dodž, Džip, Lančia, Maserati, Alfa Romeo, Krajsler), saopštio je da je neto prihod od 179,6 milijardi evra veći za 18 odsto u odnosu na 2021, navodeći visoke cene i svoju kombinaciju raznih tipova vozila. Firma kaže je neto profit od 16,8 milijardi evra, što je 26 odsto više u odnosu na 2021, ptenela je agencija AP.

„Stelantis“ planira da sva njegova evropska prodaja i polovina prodaje u SAD budu električna vozila, na baterije, do 2030. godine. Firma navodi da je ta strategija dovela do povećanja prodaje električnih vozila na baterije za 41 odsto u 2022. godini u poređenju s godinom ranije, odnosno 288.000 vozila.

Kompanija je „pokazala efikasnost naše strategije elektrifikacije u Evropi“, rekao je izvršni direktor Karlos Tavares u saopštenju. „Sada imamo tehnologiju, proizvode, sirovine i kompletan ekosistem baterija da predvodimo isto transformativno putovanje u Severnoj Americi, počevši od naših prvih potpuno električnih Ram vozila iz 2023. i Jeep-a 2024“.

Taj proizvođač se takmiči u sve oštrijoj borbi za udeo na tržištu električnih vozila. Kompanije se bore da uvedu ekološki prihvatljive modele dok žele da postignu ciljeve smanjenja emisija gasova koji utiču na klimu, sve pd pritiskom država.

Ta transformacija je dobila podsticaj u SAD zakonom koji uvodi velike subvencije za čistu tehnologiju poput električnih vozila, ali evropske vlade ukazuju na štetu koju, kako kažu, američko finansiranje donosi tamošnjoj industriji.

„Stelantisov“ brend „Jeep“ počeće da prodaje dva potpuno električna SUV-a u Severnoj Americi i jedan u Evropi u naredne dve godine. Kaže da će njegov brend „Ram“ ove godine predstaviti električni pikap-kamionet, pridruživši se navali konkurenata koji žele da zauzmu deo tog dela tržišta.

Ta kompanija planira da do 2030. u SAD donese 25 modela električnih vozila. Kao deo tog napora kaže da će izgraditi dve fabrike baterija za električna vozila u Severnoj Americi.

„Stelantis“ je rekao da će 40.500 sindikalnih američkih fabričkih radnika dobiti čekove od oko 14.760 dolara 10. marta.

Zajedničko preduzeće sa „Samsungom“ vrednosti 2,5 milijardi dolara dovešće jednu od fabrika baterija u Indijanu, za koje se očekuje da će zaposliti do 1.400 radnika. Druga fabrika će biti u Vindzoru, Ontario, u saradnji sa južnokorejskim „LG Energy Solution“ sa 2.500 radnih mesta.

Podsticanje električnih vozila dolazi usred usporavanja prodaje automobila u SAD zbog svetskog manjka kompjuterskih čipova i drugih problema u nalaženju delova.

Agencija AFP je navela da je prodaja u „Stelantisu“ prošle godine opala za 13 odsto. „Stelantis“ je zabeležio oštar pad prodaje na svom najvećem tržištu, u Evropi, na 2,6 miliona jedinica (minus osam odsto). Ovaj pad je uticao na većinu njegovih brendova, pri čemu prodaja „Pežoa 308“, „FIAT Pande“ i „Sitroena C5X“ nije uspela da se izbori s problemom nabavke delova.

Ta kompanija je takođe najavila otkup akcija u vrednosti do 1,5 milijardi evra ove godine, kao i dividendu od 4,2 milijarde evra, u iznosu od 1,34 evra po akciji.

Ove godine ta grupa očekuje blagi oporavak tržišta automobila od plus pet odsto u Evropi i Severnoj Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari