Poreska uprava Srbije: Nedostaje oko 1.000 sručnjaka, među njima i IT kadar 1Foto: Pixabay/janeb13

„Pre nekoliko godina Poreska uprava je zapošljavala 5.600 službenika, a danas oko 4.000, a nedostaje oko 1.000 službenika medju kojima i IT stručnjaci“, rekao je Djinović u Bečićima u Crnoj Gori, na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava Zapadnog Balkana. Govoreći o „značaju dobre poreske administracije u lošim vremenima“, što je jedna od […]

„Pre nekoliko godina Poreska uprava je zapošljavala 5.600 službenika, a danas oko 4.000, a nedostaje oko 1.000 službenika medju kojima i IT stručnjaci“, rekao je Djinović u Bečićima u Crnoj Gori, na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava Zapadnog Balkana.

Govoreći o „značaju dobre poreske administracije u lošim vremenima“, što je jedna od tema ovogodišnjeg skupa, Đinović je rekao da se nedostatak resursa u Poreskoj upravi rešava tako što se postojeći usmerava tamo gde su rizici za utaju poreza najveći.

Dodao je da su u Poreskoj upravi svesni potrebe novog zapošljavanja i edukacije jer je prosečna starost poreznika u Srbiji 53 godine.

„Problem nedostatka resursa radne snage nastoji da rešavamo uvodjenjem digitalizacije i automatizacije“, rekao je Đinović.

On je kazao da je dilema da li IT stručnjaci treba da kreiraju poreski informacioni sistem ili samo da ga održavaju i dodao da misli da je manji problem ako bi ga samo održavali.

Istakao je da se nada da će poreski posao postati atraktivniji unapredjenjem statusa tih službenika „što je jedini način da Poreska uprava dodje do novog kadra koji je voljan da radi“ u toj službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.