Porez "za bogate" prijavilo 29.810 ljudi u Srbiji: Koliko zarađuje čovek s najvećim dohotkom u zemlji? 1Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Poreska uprava Srbije je primila 29.810 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2022. godinu, koje se od ove godine podnose isključivo u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave „ePorezi“, saopšteno je danas.

Obavezu prijavljivanja godišnjeg poreza na dohodak imali su građani koji su u 2022. godini ostvarili dohodak veći od 3.719.376 dinara, odnosno veći od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Srbiji u toj godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Najveći broj prijava, očekivano, podnet je u Beogradu – 19.914.

Prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima kreću se u rasponu od 100 do 800 miliona dinara, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Od sto najvećih prijavljenih prihoda, 65 odsto pripada obveznicima sa teritorije Beograda, a među građanima koji su podneli prijave 90 odsto su domaći državljani, a 10 odsto su strani državljani.

Najčešće prijavljivana zanimanja su menadžer, direktor, inženjer, ekonomista i pravnik.

Od ukupnog broja projavljenih obveznika 91 odsto su muškarci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari