Porodica Marčeta bavi se uzgojom aronije: Biljka koja malo traži a puno daje 1privatna arhiva

Porodica Marčeta iz Žitišta odlučila je da svoj kućni budžet dopuni uzgojem sve popularnije zdrave biljke – aronije. Na 20 ari zasadili su 700 žbunova aronije, a ovih dana počela je berba prvih zrelih bobica.

– Razmišljao sam čime bismo se mogli baviti, a da nije previše zahtevno i izbor je pao na aroniju, koja je sve popularnija u zdravoj ishrani. Odlučili smo i da aronija bude uzgajana na organski način. Kada kažem nije zahtevna, to znači, pre svega, da kad dospe ne mora odmah da se ubere. Bobice mogu na žbunu da stoje do marta, i u snegu, i ništa im se neće desiti, kaže Bojan Marčeta.

Aronija je sada spremna za branje u kome učestvuje cela porodica, jer posao nije težak.

Naberu koliko imaju naručeno i, iako aronija na žbunu može da ostane do marta sledeće godine, planiraju da posao završe u naredne tri nedelje.

– Odlučili smo se za preradu aronije u sokove i džem, a nadam se da će kada bude dostigla pun rod, nešto preostati za rakiju. Prerada se više isplati, pogotovo što je to prirodan, zdrav sok od voća uzgajanog na organski način, kaže Marčeta.

Suša je ove godine smanjila rod aronije ali Marčeta kaže da je sreća što je njihova aronija pored Begeja, pa je šteta manja nego na zasadima drugih proizvođača.

– Aronija nije teška za odgajanje ali je problem plasman. Mnogi su je zasadili pa kad nisu uspeli da je prodaju po odgovarajućoj ceni, odustali su. Ovogodišnja suša je rod većini prepolovila, znam za bar četvoro ljudi iz Žitišta koju su svoj zasad aronije povadili. Nama u plasmanu pomažu društevne mreže a pre svega to što smo se odlučili da aroniju preradimo. Važno je da ne zavisimo od trenutne potražnje i cene, kaže Marčeta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari