Recept nedelje: Slatko od aronije 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Ukoliko niste, Gugl je to da pomogne.

Slatko od aronije – jednostavno za pripremu, a ukusno i fino. Mnogi kažu da je aronija gorka. Ako mene pitate, nije gorka već opora i nedostaje joj kiselina.

Zato u sve sa aronijom dodajem sok od limuna.

Recept nedelje: Slatko od aronije 2

Slatko od aronije, sastojci:

  • 1 kg aronije
  • 1 kg šećera
  • 2 dl vode
  • 2 srednja limuna

Slatko od aronije, priprema:

Aroniju očistite od peteljki i operite.

Šećer i vodu stavite u šerpu većeg prečnika i kuvajte na nižoj temperaturi desetak minuta.

Dodajte aroniju i od momenta vrenja kuvajte 15-tak minuta, pa dodajte sok od jednog limuna i jedan limun isečen na kolutove.

Kuvajte još desetak minuta.

Slatko možete sipati odmah u čiste tegle ili šerpu pokriti krpom i sačekati da se ohladi, pa sipati u tegle.

Nakon otvaranja, slatko od aronije čuvajte u frižideru.

Napomene:Recept nedelje: Slatko od aronije 3

Dužina kuvanja zavisi od količine koju kuvate kao i od veličine šerpe.

Ukoliko ne volite limun, izostavite ga.

Tokom kuvanja proveravajte gustinu sirupa, ali uzmite u obzir da će biti gušći kada se ohladi.

Sipajte malo sirupa na tanjirić i ohladite, ako ima gustinu ređeg meda, to je to.

Limun uvek kuvam, nikada ne stavljam na kraju.

Mnogi u slatko od aronije stavljaju raztne začine – karanfilić, zveZdasti anis, cimet, vanilin šećer…

Meni se ova kombinacija najviše dopada, pa sam ga iz tog razloga tako pripremila.

Svako prema svom ukusu.

Mera je za cca 4 teglice od 375 ml.

Za pripremu slatkog i likera, osim sveže, možete koristiti i zamrznutu aroniju.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.