Portugalija kao primer energetske tranzicije: Iz obnovljivih izvora dobija čak 60 odsto energije 1foto EPA-EFE/MARIO CRUZ

Portugalija je dobar primer uspešne energetske tranzicije. Iz obnovljivih izvora već dobijaju 60 posto energije, a za dve godine biće to 80 procenata. Pre godinu i po prestali su i sa proizvodnjom struje iz uglja i ugasili i poslednju termoelektranu. Ali neke i dalje zarađuju novac.

Delovi agregata i sistema starih termolektrana na ugalj su izložbeni eksponati na platou sedišta kompanije „Energija Portugalije“ – najvećeg proizvođača struje u zemlji.

Uskoro ih premeštaju na dno okeana, gde će biti stalna postavka otvorena za ronioce. I najstarija termolektrana je među najvećim turističkim atrakcijama Lisabona, piše RTS.

Muzej umetnosti arhitekture i tehnologije je međunarodna institucija koja se prostire na 38 hiljada kvadratnih metra. To zdanje je nekadašnja termoelektrana na ugalj koja je sagrađena još 1908. godine.

Brže odricanje od uglja Portugaliji je omogućio povoljan geografski položaj i klima – imaju vodni potecijal, 300 sunčanih dana, i vetar koji stalno duva sa Atlantika. Ali ističu – zemlja je mudro postupila jer je u energetsku tranziciju ušla još pre dve decenije što im je olakšalo i aktuelnu energetsku krizu.

„Sada smo mnogo samostalniji. Zbog klimatskih promena imamo strategiju investiranja i kombinujemo različite tehnologije u proizvodnji zelene energije. Ključno je da se obezbedi sigurnost isporuka, ali i da industrija ima čistu, pouzdanu i cenovno konkurentnu energiju“, rekla je Ana Fontura Gouveija, državna sekretarka za energetiku i klimu u Vladi Portugalije.

Na obalama reke Težo su terminali za tečni gas. A Kompanija „Energija Portugalije“ na veštačkom jezeru ima plutajuću solarnu elektranu najveću u Evropi, iz vetra obezbeđuju 49 posto struje, a iz hidroelektrana 36 posto. Samo oni u naredne tri godine u zelene megavate uložiće 25 milijardi evra.

„Energetsku tranziciju treba da se uključe svi, da se elektrifikuju grejanje i prevoz, uključujući upotrebu vodonika i sintetičkih goriva u pomorskom i avio-saobraćaju, i unapredi energetska efikasnost. EDP je deo tih promena i cilj je da udvostručimo kapacitete obnovljive energije“, rekao je Antonio Kutinjo, direktor za inovacije u kompaniji EDP.

Portugalski investitori su zainteresovani i za ulaganja u našu zemlju. Plan je da već u junu počne gradnja solarne elektrane u Golupcu, investicije vredne 30 miliona evra, a potom i vetroparka.

„Srbija počinje taj važan tranzicioni proces. Zemlja je u usponu i ima pristup finasijskim fondovima za ulaganja, želimo da budemo uključeni. Više studija je pokazalo da postoje savršeni uslovi za naš solarni projekat. Plan je da gradnju počnemo ove godine, a da bude operativan već početkom naredne godine“, rekao je Karlos Konseisao, direktor Inženjeringa, energije i životne sredine – „Grupa HOV“.

Iskustvo Portugalije je dragoceno. Ulaganjem u obnovljivu energiju zemlja je uspela da smanji uvoznu energetsku zavisnost već – za trećinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari