Posle 70 godina zamenjena mašinska oprema na brani Borskog jezera 1Foto: G. Tončev Vasilić/Srbija Ziđin Koper

Prvi put, posle skoro 70 godina, zamenjeni su ventili u zatvaračnici vodozahvata kod brane Borskog jezera, saopštila je danas kompanija Ziđin Koper.

Kako se navodi, u ovaj poduhvat ušlo se zbog kvara na glavnom zatvaraču, ali i dotrajalosti ostalih, zbog čega je pretila opasnost da nadležni u Energani ostanu bez mogućnosti da regulišu protok jezerske vode i prilagođavaju ga potrebama industrijske potrošnje u Srbija Ziđin Koper, ali i prirodi.

Zameni glavnog ventila prethodila je ronilačka misija, u kojoj je najpre trebalo locirati ulivnu građevinu ispod površine vode, a potom je blindirati čeličnom tablom da bi radovi mogli da se izvedu.

Dva ronioca radila su naizmenično, pošto jedan zaron ne traje duže od 45 minuta, a čelična tabla teška tonu je specijalnim splavom dovezena do mesta iznad ulivne građevine, saopšteno je iz ove kompanije.

Otkad je u podnožju Crnog vrha podignuta armirano-betonska brana površine 13.000 kvadratnih metara, a građena je da bi se od okolnih malih reka napravila veštačka akumulacija za potrebe nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena Bor, ništa u sistemu vodosnabdevanja industrijskih pogona nije menjano, a mašinska oprema u zatvaračnici vodozahvata funkcionisala je besprekorno. Međutim, kako se navodi, zub vremena je učinio svoje.

„Zatvaračnica je na suvom, ispod brane, ali nismo imali geodetski snimak kompletne građevine i zato smo sondama, iz čamca, najpre snimili konfiguraciju dna akumulacije. Prvo smo organizovali inspekcijski zaron i za to angažovali profesionalne ronioce iz Beograda. Oni su ujedno izmerili rešetku na ulivnoj građevini i dostavili nam njene tačne dimenzije pošto, osim fotografije izgradnje brane i nekoliko crteža iz projektne dokumentacije, drugo nismo imali“, rekao je rukovodilac Energane Nikola Damnjanović.

Čelična tabla teška tonu je specijalnim splavom, na koji je utovarena uz pomoć bagera, dovezena do mesta iznad ulivne građevine, odakle su ronioci ispratili njeno poranjanje 25 metara u dubinu do lokacije na koju ju je trebalo ankerisati i tako blindirati vodozahvat da bi u zatvaračnici mogao da se zameni glavni ventil.

Kako je objašnjeno, ustanovljeno je da ulivna građevina nije ravna, pa je prijanjanje table dimenzija dva puta 1,8 metara dodatno iskomplikovalo ovaj posao.

„Kada su ronioci ankerisali čeličnu tablu i njome zatvorili ulivnu građevinu, curenje je smanjeno na šest do sedam litara u sekundi, što je bilo dovoljno da radovi u zatvaračnici mogu da se izvedu. Majstori „Jinšana“ najpre su zamenili glavni ventil, a potom i preostala četiri“, kazao je Damnjanović i dodao da su instalirani kvalitetni KSB ventili.

Vodom iz Borskog jezera snabdevaju se pogoni TIR-a, rudnik „Novo Cerovo“, jamsko servisno okno, flotacija i filtraža u sastavu Srbija Ziđin Koper, ali i gradska toplana i „Messer“.

Jezerska voda ustupa se i javno komunalnom preduzeću „3. oktobar“ za pranje ulica.

Ovaj poduhvat izveden je tokom remonta metalurških postrojenja, jer je tada potrošnja industrijske vode bila najmanja. Bila je to prilika i da se poprave ulazne i izlazne šahte svih sifona na dovodnom sistemu i tako dodatno smanje gubici vode, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari