Posle bolovanja laborantkinja vraćena u kamenolom 1

Kada se juče, posle nekoliko dana bolovanja zbog upale bešike vratila u fabriku Ravnaja u Malom Zvorniku na posao, Danka Simić ponovo je prebačena na rad u kamenolom, ovoga puta ne da izbacuje kamenje, već da skuplja otpad, kaiševe, gume.

Osim nje na to mesto niko drugi od radnika nije raspoređen.

Prošle srede pisali smo o slučaju Danke Simić koja je, zbog supruga Milenka koji se kao predsednik sindikata u istoj fabrici pobunio protiv kašnjenja plata i neisplaćivanja doprinosa, kažnjena tako što je najpre sa mesta laboranta premeštena na mesto čistačice, a potom i na rad u kamenolomu.

Istog dana kada je tekst objavljen Danki je rečeno da se vraća na mesto čistačice. U međuvremenu alarmirana je i inspekcija rada koja je u četvrtak otišla u vanredni inspekcijski nadzor. Danka je zbog problema sa bešikom 30. novembra otvorila bolovanje na kom je ostala do 6. decembra. Narednog dana se vratila na posao, ali je nije čekalo mesto čistačice – već je ponovo vraćena u kamenolom.

– Direktor joj je preko upravnika kamenoloma naredio da ide u kamenolom i da tamo sakuplja otpadne kaiševe, gume, sve od otpada što ima. Nije joj se obratio lično. Ne znamo više šta da radimo, taj posao u kamenolomu težak je i za muškarce, a od kada sam ja u fabrici od 1982. nikada nijedna žena nije bila na takvom radnom mestu – priča za Danas Dankin suprug Milenko Simić.

On kaže da je Danki osim radnog mesta promenjeno i radno vreme, kao čistačica radila je od 9 do 17 časova, sada od šest do 14 časova.

– Svi radnici koji rade smenu od šest sati, u 14 časova su već na izlasku iz fabrike. Međutim, Danki ključeve od prostorije u kojoj se presvlači ne daju pre 14 časova, tako da ostaje poslednja. Svi izađu ranije, a njoj tek u dva otključavaju kancelariju da se presvuče. To rade jer znaju da će da joj ode autobus – kaže Simić, koji sa porodicom živi u selu blizu Ljubovije.

Direktor Ravnaje Aleksandar Savanović nam juče nije odgovorio na pitanje da li je tačno da je Simićeva ponovo prebačena u kamenolom i da li joj je dozvoljeno da ulazi u prostorije fabrike osim u vreme pauze za doručak.

Prošle nedelje kada smo od direktora Ravnaje zatražili odgovor zbog čega je Danka u kamenolomu, Savanović nam je rekao da su „radnici raspoređeni na radna mesta koja prema potrebama i zahtevima posla zahteva proces proizvodnje, a sve u skladu sa stručnom spremom i ličnim kompetencijama svakog ponaosob.“

Danka Simić je po struci građevinski tehničar i od 1986. radi u Ravnaji, koju je pre šest godina privatizovala kompanija MBA Miljković. Sve do maja 2014. kada je direktor šalje na „čekanje“, da sedi kod kuće i prima 60 odsto od plate, Danka Simić je radila kao laborantkinja.

– Za to vreme, umesto mene, na mesto laboranta postavljaju drugu ženu i mene zovu na posao septembra 2015. Direktor me je poslao na rad kod drugog poslodavca, u firmu „Ratko Mitrović“ i to na manju platu, mimo zakona – pričala nam u septembru Danka Simić. Posle raskida ugovora sa „drugim poslodavcem“ dobila je ugovor čistačice za platu manju od minimalne.

Torlaković: Pišemo pritužbu poverenici i inspekciji

Predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva Saša Torlaković kaže za Danas da će oni kao sindikat učiniti sve što mogu, sve što im zakon dozvoljava.

– Prikupljamo kompletnu dokumentaciju i pišemo pritužbu koju ćemo proslediti poverenici za rodnu ravnopravnost Brankici Janković i podnosimo zahtev inspekciji povodom mobinga nad Dankom. Ovo nije prvi put, već smo podnosili zahtev zbog iste stvari kada je bio u pitanju Milenko Simić – ističe Torlaković. Sindikat je prošle nedelje već pisao ovim povodom Maji Gojković, Ani Brnabić, Zorani Mihajlović, Zoranu Đorđeviću i poverenici Brankici Janković. 

Inspekcija pogledala papire, nije razgovarala sa Simićevom

U Ministarstvu rada juče su Danas u odgovorili da je 30. novembra inspektor rada iz Šapca izvršio vanredni nadzor u Ravnaji, u radnoj jedinici „Kamenolom“, u prostoru za utovar i drobljenje kamena, „gde je zatečeno ukupno osam zaposlenih“.

„Prilikom izvršenog nadzora na radu nije zatečena Danka Simić, a po izjavi direktora Aleksandra Savanovića, ona je tog dana dolazila na posao, na poslu je bila do doručka, a zatim je obavestila da ima zakazan lekarski pregled. Po povratku sa lekarskog pregleda, donela je potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad, od 30.11.2017. godine. Uvidom inspektora rada u personalni dosije Danke Simić, utvrđeno je da je prema zaključenom ugovoru o radu od 01. decembra 2014. obavljala poslove „laborant“. Aneksom navedenog ugovora o radu od 29. septembra 2015. godine zaposlena je upućena kod drugog poslodavca MBA “Ratko Mitrović“, počev od 01. oktobra 2015. godine. Uz pisanu saglasnost od 16. septembra 2016. godine, Danka Simić je privremeno premeštena kod navedenog poslodavca duže od godinu dana. Rešenjem joj je određeno mirovanje radnog odnosa kod poslodavca „Ravnaja“, Mali Zvornik, a u rešenju je navedeno da se zaposlena vraća na poslove na kojima je radila do početka mirovanja radnog odnosa, odnosno na poslove laboranta.

Inspektor rada je izvršio uvid u prijavu na obavezno socijalno osiguranje za Danku Simić i utvrdio da je prijava izvršena prema za poslove laborant, a početak prijave osiguranja kod poslodavca „Ravnaja“, Mali Zvornik je od dana 01. marta 2017. godine.

Prilikom nadzora je izvršen i uvid u ponudu za zaključenje aneksa ugovora o radu od 07. marta 2017. godine, i utvrđeno je da je zaposlenoj ostavljen rok od osam dana da se izjasni na ponudu. Uz ponudu Danki Simić je dostavljen aneks ugovora o radu kojim se raspoređuje na poslove „pomoćni radnik“. U aneksu ugovora je naveden opis poslova pomoćnog radnika. Zaposlena je prihvatila ponuđeni aneks što je potvrdila svojim potpisom, a kako je u ponudi i navedeno zaposlena je imala pravo da ako prihvati ponudu za zaključenje aneksa isti osporava u sudskom postupku, a što zaposlena Danka Simić nije učinila.

Poslovi pomoćnog radnika prema Pravilniku o sistematizaciji poslodavca su sledeći: čisti postrojenja od prosutog materijala, prenosi delove do mašine za vreme popravki, čisti sita, rešetke, silose kreča, vagone, uklanja sitnije komade kamena ispred radnih mašina, raščišćava teren i pomaže radnicima održavanja prilikom intervencija.

Napominjemo, da inspekcija rada nije vršila nadzor iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, s obzirom da se radi o eksploataciji kamena za koju je nadležna rudarska inspekcija, a ne inspekcija rada. Danka Simić je bila privremeno sprečena za rad od 30. novembra do 08. decembra, kada se vratila na poslove pomoćnog radnika.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari