Poslovna delegacija Kine i Hongkonga boravi u trodnevnoj poseti Beogradu 1Foto:Pixabay

Visoki zvaničnik Ministarstva trgovine Kine Sun Tong najavio je danas u Beogradu, u okviru posete zajedničke poslovne delegacije Kine i Hongkonga, brojne zajedničke projekte srpskih i kineskih kompanija u oblastima trgovine, investicija i infrastrukture.

„Došli smo da bismo proširili saradnju u okviru inicijative Pojas i put, budući da Srbija ima veoma bitan geografski položaj, kao most između Istoka i Zapada“, rekao je Tong, generalni direktor Sektora za Tajvan, Hongkong i Makao u kineskom ministarstvu, saopštio je Savet za trgovinski razvoj Hongkonga, poslovno udruženje koje organizuje posetu delegacije.

Kako se navodi, viši saradnik za strateška ulaganja u Razvojnoj agenciji Srbije Nemanja Jevtović predstavio je članovima delegacije iz Kine i Hongkonga ekonomsku perspektivu i investicione mogućnosti u Srbiji, dok su predstavnici vodećih srpskih kompanija govorili o svojim infrastrukturnim projektima.

Pomoćnik izvršnog direktora Saveta za trgovinski razvoj Hongkonga Stiven Lijang ukazao je na ulogu Hongkonga u razvijanju poslovnih perspektiva Kine na globalnom planu, uključujući Bliski istok, budući da je oko 60 odsto kineskih investicionih projekata povezano s Hongkongom.

„Hongkong pruža usluge visokog kvaliteta koje predstavljaju podršku projektima u okviru inicijative Pojas i put. Naša podrška uključuje finansiranje infrastrukturnih i gradjevinskih projekata i pružanje niza profesionalnih usluga, uključujući računovodstvo, osiguranje, upravljanje rizikom i rešavanja sporova“, rekao je Lijang.

U sklopu misije, koju su zajednički organizovali Biro za trgovinu i ekonomski razvoj Hongkonga (PARHK) i Ministarstvo trgovine Kine, Srbiju je posetilo 70 investitora i stručnjaka iz oblasti finansija, arhitekture, energetike, građevinarstva, prava, računovodstva, transporta, logistike i drugih sektora, navodi se u saopštenju.

Zamenica komesara u Birou za realizaciju projekta Pojas i put, trgovinu i razvoj PARHK-a Kora Ho rekla je da „saradnja u okviru inicijative Pojas i put otvara novo razdoblje u jačanju trgovinskih odnosa“ Srbije i Kine i predstavlja potencijal za razvoj investicionog ciklusa u Srbiji.

Članovi delegacije posetili su radove na projektu Kostolac B i na deonici Koridora 11, gde su razgovarali s brojnim srpskim privrednicima, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari