Poslovni dani dijaspore opština Negotin i Kladovo u ambasadi Srbije u Beču 1Foto: RARIS

S namerom podsticanja dijaloga i konkretne saradnje između članova srpske poslovne dijaspore u Austriji, zainteresovanih da investiraju u rodni kraj i predstavnika opština Kladovo i Negotin i drugih relevantnih partnera na regionalnom i nacionalnom nivouu ambasadi Srbije u Beču su održani poslovni dani dijaspore opština Negotin i Kladovo.

Prema informaciji koju smo dobili u Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije (RARIS) za svaku od ove dve opštine, Kladovo i Negotin, održani su posebni sastanci na kojima je bilo više od 50 učesnika.

-Na ovim sastancima opštine su predstavile mogućnosti za investicije, a RARIS je predstavio investicione potencijale i projekte regiona. Zainteresovani iz redova srpske dijaspore su predstavili svoje interesovanje i inicijative, kao i neke već započete projekte pre svega u turizmu i proizvodnji hrane.

Predstavnici dijaspore su zajedno sa predstavnicima opština dogovorili korake koji će olakšati realizaciju budućih projekata – kažu u RARIS-u.

Poslovni dani dijaspore opština Negotin i Kladovo u ambasadi Srbije u Beču 2
Poslovni dan dijaspore opštine Negotin/foto: RARIS

Ambasador Nebojša Rodić bio je domaćin skupa „Poslovni dan dijaspore opštine Kladovo“ i „Poslovni dan dijaspore opštine Negotin“, u organizaciji Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika (ICMPD) i projekta Link Up! Serbia II i saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije i Ambasadom Republike Srbije u Austriji.

Na „Poslovnom danu dijaspore opštine Kladovo“ predstavnici ove lokalne samouprave predstavili su investicione potencijale ove opštine i saslušali i predloge Kladovljana koji su na privremenom radu u inostranstvu.

Prema rečima zamenika predsednika opštine Kladovo, Bojana Božanovića, koji je zajedno sa pomoćnikom predsednika opštine Slavoljubom Maletićem, učestvovao na ovom skupu, zaključak sastanka je da postoji velika mogućnost za realizaciju ideja, jer problemi koje je iznela naša dijaspora su mali u odnosu na ono šta može da donese saradnja.

Božanović ocenjuje da je susret sa ljudima iz dijaspore lepo iskustvo koje će biti unapređeno i da će potruditi da u narednom periodu bude organizovan sastanak sa dijasporom u cilju razvoja Kladova i njihovog povratka u maticu.

Na sličan način predstavljeni su i potencijali opštine Negotin koju su predstavljali zamenik predsednika opštine Negotin Bogdan Gugić i rukovoditeljka Odeljenja za društvene delatnosti OU Negotin Slađana Stojanović.

U Beču je održana i prva investiciona i poslovna konferencija za dijasporu, u organizaciji projekta Link Up! Srbija II i Privredne komore Srbije, koja je imala oko 150 učesnika.

Na konferenciji je, u cilju podsticanja investiranja srpske dijaspore iz Austrije u ovaj deo Srbije direktor RARIS-a Vladan Jeremić, je na ovoj konferenciji prezentovao investicione potencijale istočne Srbije sa 52 različite lokacije i projekata na tri jezika: srpskom, nemačkom i engleskom.

Dvodnevnu konferenciju u Federalnoj Privrednoj komori Austrije organizovali su projekat “Link UP! Srbija II“ i Privredna komora Srbije, a pokrovitelji su Austrijska razvojna agencija-ADA kroz fondove Austrijske razvojne saradnje-ADC i implementiran od strane Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika-ICMPD.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari