Potonula barža nije prevozila ugalj za EPS ni Železaru Smederevo 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Barža sa 1.500 tona uglja iz Rusije, koja je potonula u rumunskoj luci Konstanca, nije prevozila teret za potrebe Elektroprivrede Srbije a kako Danas nezvanično saznaje ni za smederevsku železaru, u vlasništvu kineske kompanije HBIS.

Izvor Danasa ističe da nije reč o pošiljci koksa, koji se koristi za rad visokih peći u železari u Smederevu a spekuliše se da se na barži nalazio kalorični kameni ugalj namenjen za prodaju na privatnim stovarištima u Srbiji. Prema tvrdnjama rumunskih medija barža je bila iz Nemačke a njen vlasnik je navodno iz Srbije.

Elektroprivreda Srbije je saopštila da ugalj koji je prevozila barža nije bila namenjena potrebama tog preduzeća. Pokušali smo da kontaktiramo nadležne u HBIS-u kako bi smo proverili da li je reč o uglju naručenom za smederevsku železaru ali se na broj telefona službe za odnose za javnošću niko nije javljao kada smo pozvali. Izvor Danasa iz železare pak kaže da ugalj koji je putovao potonulom baržom nije bio namenjen za njene potrebe.

Kako prenosi televizija N1 rumunska pomorska uprava naredila je istragu kako bi se otkrio uzrok zbog čega je barža potonula. Moguća su dva uzroka, neadekvatan utovar robe ili pojava pukotine. Službe za zaštitu životne okoline su u pripravnosti zbog povećanog rizika od zagađenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari