Udruženje lađara: Potonula barža kod Bačke Palanke ne predstavlja opasnost za plovidbu, vađenje iz vode na proleće 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Analize uzoraka vode iz Dunava uzete nakon akcidenta kod Bačke Palanke pokazuju da nema promene kvaliteta vode u reci, a u Udruženju profesionalnih lađara Srbije ne očekuju veće ekološke posledice, nakon potonuća barže sa 1.000 tona mineralnog azotnog đubriva.

Nemački brod „Antonija“, koji je plovio iz Austrije prema Smederevu, udario je u petak u stub Mosta 25. maj kod Bačke Palanke, na teritoriji plovnog puta Hrvatske.

“Verujem da neće biti većih ekoloških problema, pogotovu uz ovako visok vodostaj Dunava, jer će reka brzo da apsorbuje tu vrstu zagađenja”, izjavio je FoNetu predsednik Udruženja profesionalnih lađara Srbije Branislav Vajda.

On je rekao da potonula barža ne predstavlja opasnost za plovidbu i da će njeno vađenje biti organizovano na proleće.

„Dunav je rečni auto put i svaki potonuli objekat treba da se ukloni, kao što se sa autoputa uklanjaju oštećena vozila“, izjavio je Vajda.

Prema njegovim rečima, takvi akcidenti se događaju pri visokim vodostajima, kada Dunav nosi velike količine različitog materijala, koji može da blokira motore na brodovima i onemogući upravljanje.

„U takvim slučajevima, zbog brzine kojom se brod nekontrolisano kreće nizvodno, prilikom sudara zbog velike sile objekta obavezno dolazi do brzog potonuća. Hrvatska je korektno obradila akcident, ispoštovala kompletnu proceduru, a u takvim slučajevima most se zatvara dok se ne izvrše sve potrebne provere“, izjavio je Vajda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari