Potpisan aneks Sporazuma o osnivanju i upravljanju Regionalnim portalom privrednih registara 1Foto: EPA-EFE MALTON DIBRA

Aneks Sporazuma o osnivanju i upravljanju Regionalnim portalom privrednih registara jugoistočne Evrope danas su u Tirani potpisali direktor Agencije za privredne registre Srbije Milan Lučić i direktorka Nacionalnog poslovnog centra Albanije Pranvera Fagu.

Kako je saopštila Agencija, tako je regionalnom portalu pristupio privredni registar Albanije, sa oko 160.000 registrovanih privrednih subjekata, kojem su jula 2019. godine pristupili Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske i Centralni registar privrednih subjekata Crne Gore.

Regionalni portal je informaciona platforma koja predstavlja jedinstvenu tačku pristupa zvaničnim i ažurnim podacima o registrovanim privrednim subjektima, a od njegovog pokretanja 29. marta 2019. korisnicima su na raspolaganju nekomercijalne usluge, sa poslovnim i finansijskim podacima iz privrednih registara Srbije i Severne Makedonije.

Cilj je da se u narednom periodu omogući pristupanje i tehnička integracija ostalih registarskih institucija iz regiona, kako bi preko portala bili ponuđeni i komercijalni servisi i usluge sa poslovnim informacijama, koje bi olakšale prekogranično trgovanje i poslovanje, u svrhu unapređenja poslovne klime u regionu zapadnog Balkana, navodi Agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari