N1: Pohvalom o poslovnim dobicima Telekom pokušava da sakrije sve veće dugove 1foto Mirjana Stevanović

Izveštaj Agencije za privredne registre (APR) prema kojima je Telekom Srbija među najuspešnijim srpskim kompanijama za 2022. godinu, zauzeo je značajnu pažnju u izveštajima provladinih medija, ali ono čime se javno ne hvale su podaci koji pokazuju da su dugovi te kompanije značajno porasli i da je Telekom na nivou grupe u 2022. povećao zaduženost za 350 miliona evra, piše N1.

Očekuje se da će, prema prognozama, ukupan dug Telekoma uskoro dostići čak tri milijarde evra.

Provladini tablodi prenose izveštaje o analizi APR prema kom je u „Sto naj…privrednih društava za 2022. godinu“, srpski „Telekom“ ukupno četvrti po ostvarenoj neto dobiti, posle NIS-a, Ziđin Majninga i Ziđin Kopera, kao i deo iz izveštaja u kom se navodi da je Telekom prvi po uspešnosti kompanija u sektoru informisanja i komunikacija, navodi N1.

I zaista, uvidom u podatke objavljene na sajtu APR-a nalaze se podaci da je Telekom četvrti na listi „naj“ kompanija sa 13.337 miliona dinara neto dobitka, koji je u odnosu na 2021. godinu uvećan za 1,5 odsto, navodi N1.

„Visoka profitabilnost generisana je obavljanjem primarne delatnosti i poslovnim dobitkom od 17.919 miliona dinara koji za 19,4 odsto veći naspram prošlogodišnjeg. Pozitivnom rezultatu iz poslovanja doprineli su poslovni prihodi od 115.441 milion dinara (deveto mesto) koji su porasli za 12,2 odsto. Ova telekomunikaciona kompanija je visokopozicionirana i prema finansijskim kapacitetima, te je sa poslovnom imovinom od 489.700 miliona dinara (povećanom za 20,7 odsto) ostala na četvrtom mestu, dok je sa kapitalom vrednim 175.124 miliona dinara (većim za 3,6 odsto) zadržala šestu poziciju. Ističe se i prema broju angažovanih radnika koji je povećan za 680, što čini ukupno 7.980 zaposlenih“, piše na sajtu APR-a.

Krediti 1,75 milijardi €: Zaduženost porasla za 350 miliona €

N1 međutim, navodi da konsolidovani završni računi Telekoma pokazuju da je matično preduzeće sa svim zavisnim društvima 2022. ostvarilo neto dobit od 3,47 milijardi dinara (oko 29,6 miliona evra), od kojih je 1,5 milijardi dinara (oko 13 miliona evra) pripalo matičnom društvu. Kada je reč o kreditima, ukupne obaveze Telekoma Srbija na kraju 2022. godine po osnovu dugoročnih i kratkoročnih kredita iznosile su 205, 74 milijardi dinara, što je oko 1,75 milijardi evra.

Godinu dana ranije, ove obaveze bile su 159,44 milijarde dinara, što je oko 1,4 milijarde evra. Dakle, za godinu dana Telekom Srbije na nivou grupe povećao je zaduženost za 350 miliona evra, analizira N1.

Prema podacima iz konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2022, Telekom Srbija ima većinski vlasnički udeo u 10 preduzeća, od kojih Arena Channels group (bavi se kablovskom telekomunikacijom, proizvodnjom i emitovanjem grupe TV kanala “Arena Sport” i “Agro TV”), u svom vlasništvu ima medijska preduzeća, poput Euronews d.o.o. Beograd, ili medijsku platformu Bloomberg Adria (Bloomberg Adria je nastala kao regionalna saradnja između Bloomberg Media i Mtel Sviss, koji je u vlasništvu Arena Channels grupe).

Pored Arena Channels grupe, ostala zavisna Telekomova preduzeća su: Telekom Srpske (udeo 65%), Mtel Podgorica, Crna Gora (udeo 51%), Telus Beograd (100%), Mts Kosovska Mitrovica (100%), MTEL Global Beograd (59%), Yunet International Beograd (82%), Mtel Skoplje, Severna Makedonija (100%), TS Ventures Beograd (100%), i TS Ventures fond Beograd (87%).

Arena Channels group – treći na listi najvećih gubitaša

Na listi preduzeća koja su ostvarila najveći gubitak u 2022. godini koju je objavio APR, upravo je Arena Channels group na trećem mestu najvećih gubitaša.

Arena Channels group ima gubitak od 12,5 milijardi dinara, koji je veći 2,6 puta od prošlogodišnjeg. Arena Channels group je 100 posto u vlasništvu Telekoma Srbija.

„Neto gubitak najvećim delom potiče od obavljanja osnovne delatnosti, obzirom da su usled značajnog rasta troškova amortizacije nematerijalne imovine (sa 1,99 milijardi dinara na 15,7 milijardi dinara) poslovni rashodi uvećani za 84,7 odsto i iznose 19,4 milijarde dinara, te je društvo i pored porasta poslovnih prihoda za 26 odsto zabeležilo poslovni gubitak od 12,3 milijarde dinara (u 2021. godini on je bio 4,86 milijardi dinara)“, naveo je APR.

Ukupan gubitak kumuliran je u iznosu od 18,14 milijarde dinara i veći je 3,3 puta u odnosu na prethodnu godinu.

„Usled povećanja osnovnog kapitala negativni uticaji na kapital su poništeni, te je zabeležen njegov rast od 51,4 odsto i na kraju 2022. godine vredeo je 18,68 milijardi dinara.

Ukupne obaveze i poslovna imovina porasli su za više od polovine u poređenju sa prethodnom godinom i iskazani su u iznosu od 31,9 milijardi dinara odnosno 50,6 milijardi dinara, dok je broj zaposlenih veći za 70, te je u 2022. godini u proseku bilo zaposleno 277 radnika, navodi N1.

Koliki je zaista dug Telekoma?

Telekom Srbija je, kako je ranije u analizi objavila United grupa, Telekomov glavni konkurent u kablovskom biznisu i distribuciji i proizvodnji medijskog sadržaja, na kraju 2022. godine ostvarila dug od gotovo dve milijarde evra. Bez širenja na nova tržišta, kompanija Telekom Srbija se u periodu od 2018. do kraja 2022. godine zadužila dodatnih 1,5 milijardi evra. Uz već realizovana dodatna zaduženja iz juna 2023. godine u iznosu od 370 miliona evra, kao i trenutne pregovore o dodatnom finansiranju od još 300 do 500 miliona evra, dug Telekoma će biti tri milijarde evra, prenosi N1.

„Kada finansijsku zaduženost Telekoma Srbije iskazanu u izveštajima na kraju 2022. godine stavimo u odnos sa realnom poslovnom dobiti, dobijamo stepen zaduženosti koji iznosi 11 puta“, istakla je United Grupa. „Ukoliko uzmemo u obzir i već realizovana nova zaduženja Telekoma u 2023. godini i dodatna očekivana zaduženja do kraja godine, stepen zaduženosti Telekoma Srbije iznosi vrtoglavih 17 puta“, dodaje N1.

„Da Telekom ima ogromne finansijske probleme, dokaz je i njihov odnos prema dobavljačima kojima duguju 475 miliona evra i kojima ne plaćaju usluge i više od godinu dana. Pre pet godina dugovali su srpskim privrednicima 176 miliona evra, a sada je iznos duga narastao do neverovatnih pola milijarde evra. Ovakav odnos Telekoma prema kompanijama koje za njih vrše usluge, ugrožava njihov opstanak i unazađuje srpsku privredu“, navela je u ranijem izveštaju United Grupa.

Telekom, kako se navodi, kroz promene računovodstvenih politika prikazuje prividno pozitivno poslovanje i rast profitabilnosti. Kada se njihovi poslovni rezultati prikažu pod nepromenjenim računovodstvenim politikama, jasno je da im je u poslednjih pet godina operativni rezultat prepolovljen. U 2017. godini EBITDA Telekoma je iznosila 350 miliona evra, ali se smanjila na manje od 200 miliona evra u 2022. godini posmatrano kroz iste računovodstvene politike koje je Telekom koristio 2017. godine.

„Kroz računovodstvene manipulacije Telekom prividno pokazuje pozitivno poslovanje, a da bi obmanuli javnost isplaćuju dividende iz novca koji nije generisan iz poslovanja, već su se dodatno zadužili i od novih kredita u iznosu od 1,5 milijardi evra finansiraju svoje negativno poslovanje i isplatu dividendi“, navela je United Group, a prenosi N1.

„I pored nezabeležene i nezakonite podrške države Srbije jednoj kompaniji, Telekom Srbija ostvaruje katastrofalne poslovne rezultate. Zbog finansijske situacije u Telekomu država i ne raspisuje tender za 5G mrežu, jer zna da državni operator nema novca za investicije“, saopštila je ranije United Grupa.

* Danas i N1 posluju u sastavu United Group

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari