Potpisan ugovor o finansiranju dela Transbalkanskog koridora za prenos električne energije 1Foto: BETAPHOTO/ Munistarstvo Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas na potpisivanju ugovora za finansiranje izgradnje jedne od deonica Transbalkanskog koridora za prenos električne energije da je cilj Srbije da bude tranzitni koridor i u energetici, kao što je već u saobraćaju.

Ugovor sa nemačkom KfW bakom u vrednosti 12,8 miliona evra je potpisan za deonicu Obrenovac-Bajina Bašta od 109 kilometra, vrednosti 60 miliona evra.

„Transbalkanski koridor je regionalni projekat od strateškog značaja, koji znači stabilnost na tržištu električne energije ne samo u Srbiji, već i u regionu, u Rumuniji, Crnoj Gori, Italiji. Vrednost izgradnje tog koridora u Srbiji je 157 miliona evra, a ukupna dužina 321 kilometar“, rekla je Mihajlović.

Navela je da je završena jedna deonica Transbalkanskog koridora, u izgradnji je deonica od Кragujevca do Кraljeva, a ostaje da se izgradi još jedna, od Bajine Bašte do granice s Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

„Naš cilj je da budemo tranzitni koridor i u energetici, zbog čega mreža na visokom naponu mora da bude najbolja i na tome radimo zajedno sa međunarodnim partnerima“, rekla je Mihajlović.

Ugovor su potpisali Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić i direktor kancelarije nemačke КfW banke u Srbiji Rudiger Hartman, a prisustvovao je ambasador Nemačke Tomas Šib.

Joksimović rekla je da je u saradnji sa međunarodnim partnerima na projektu Transbalkanskog koridora napravljen važan korak u procesu evropskih integracija, imajući u vidu da je oblast energetike deo pregovaračkog „Klastera 4“, po novoj metodologiji pregovora o članstvu sa Evropskom unijom, gde je, između ostalog, Srbija preuzela obavezu da unapredi energetsko tržište i poveže se sa zemljama EU.

Šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije, Ingve Engstrom, rekao je da je do sada kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan, koji kombinuje finansiranje zemalja članica, Evropske unije i međunarodnih banaka, uloženo oko 220 miliona evra samo u Srbiju, a da ukupna ulaganja kroz ovaj mehanizam u regionu iznose oko 5,5 milijardi evra, u oblasti saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine i digitalne infrastrukture.

Tomas Šib je rekao da je Nemačka duže od 20 godina posvećena razvojnoj saradnji sa Srbijom i da je uložila više od dve milijarde evra u različite projekte, od čega skoro 800 miliona evra u energetiku, kao oblast od velikog značaja.

„Današnji ugovor odnosi se na projekat koji je važan i za efikasniji prenos energije i za regionalnu saradnju i koji će čitav region približiti Evropskoj uniji“, ocenio je Šib.

Za izgradnju deonice od Obrenovca do Bajine Bašte na Transbalkanskom koridoru koji spaja Istočnu i Zapadnu Evropu, Srbija uzima zajam od KfW u ukupnom iznosu od 40 miliona evra, investicionu pomoć Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF) u vrednosti 12,8 miliona evra, a preostalih 6,15 miliona evra je iz tehničke pomoći WBIF i sredstava EMS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari