Potrebno 40 godina rasta BDP da bi Srbija dostigla nivo najrazvijenih zemalja EU 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Potrebno je 15 godina rasta od pet odsto da bi Srbija dostigla nivo Bruto društvenog proizvoda koji je Hrvatska imala pri ulasku u Evropsku uniju i 40 godina kontinuiranog rasta od pet odsto da bi Srbija dostigla 15 najrazvijenijih zemalja EU, izjavio je Dragan Đuričin iz Saveza ekonomista Srbije.

On je na konferenicji za štampu na kojoj je najavljen Kopaonik biznis forum, rekao je da je Srbija već 30 godina u nekoj vrsti ekonomske krize, a da 10 godina od prelivanja velike recesije na Srbiju situacija zahteva da se razmotre politike koje su od tada vođene.

Prema njegovim rečima, 2014. godine postignuta je fiskalna konsolidacija, 2018. godina bila najbolja po rastu koji je dostigao oko 4,5 odsto, ali treba videti koliko je taj rast održiv.

Kopaonik biznis forum, kako je danas najavljeno, biće održan od 3. do 6. marta, a centralna tema biće „Srbija 10 godina posle velike recesije: snažan rast kao imperativ“.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je da je cilj da se razmotri šta je urađeno od 2009, kada se svetska ekonomska kriza prelila na Srbiju i da treba videti kako se pripremiti za eventualnu novu krizu.

On je rekao da svetska i evropska ekonomija usporavaju i da Forum želi da da odgovor na koji način pravovremeno odgovoriti na krizu i kako dostići „robusni rast“, odnosno rast veći od pet odsto.

Vlahović je rekao i da će ove godine Forum promovisati Matematičku gimnaziju i pozvati sve učesnike i privrednike da postanu donatori te škole.

Gosti ekonomskog foruma biće predsednik Svetske akademije nauka i umetnosti Geri Džejkobs i generalni direktor za proširenje pri Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson, premijerka Srbije Ana Brnabić, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ministri u Vladi Srbije, najuspešniji srpski privrednici i privredne delegacije iz regiona, dok će glumac Radomir Raša Bukvić govoriti o kreativnoj industriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari