Potrošnja drva i peleta najmanje udvostručena 1Foto: Fonet

Najhladniji januar u poslednje 53 godine izazvao je daleko veću potrošnju struje i ogreva u Srbiji nego što se moglo predvideti.

Zbog izrazito niskih temperatura i hladnog vremena građani su prinuđeni da troše enormne količine energenata i da nabavljaju nove jer su se zalihe koje su stvorili pokazale kao nedovoljne.

U Elektroprivredi Srbije ističu da se u januaru dnevna potrošnja struje približila rekordu iz februara 2012, a 10. januara, kada je u nekim delovima Srbije minus dostizao i 33 stepena Celzijusa, potrošnja struje iznosila je 138 miliona kilovat-sati, što je 20 odsto više nego istog datuma prošle godine. Potrošnja struje tokom decembra 2016. i januara 2017. godine veća je za 560 miliona kilovat-sati u odnosu na period pre godinu dana. Povećanje potrošnje električne energije u decembru i januaru kretalo se od 10 do 20 odsto zavisno od temperaturnih razlika.

O povećanom interesovanju građana za nabavku uglja ukazuje i podatak da je u januaru 2017. godine u „Kolubari“ prodato četiri puta više sušenog uglja nego u januaru 2016. godine. U januaru ove godine prodato je 5.325 tona sušenog uglja, a u januaru prošle godine 1.199 tona. Potražnje za sirovim ugljem u januaru 2016. godine nije ni bilo, a u januaru ove godine prodato je 2.065 tona. Što se tiče uglja iz „Kostolca“, svi ugovori iz 2016. godine su ispunjeni, a u skladu sa planom već sutra kreću isporuke koje su ugovorene za 2017. godinu.

Na stovarištima u Beogradu trenutno se mogu naći dovoljne količine uglja. „Banovići“ se mogu kupiti za 14.000 dinara, „kameni“ je 21.500, a „stanari“ su 9.950 dinara a „trepča“ 12.500 po toni. Kada je reč o građanima koji se greju na drva, oni su smatrali da su im dovoljne količine koje su spremili na jesen ali se ispostavilo da to nije tako pa je u nekim delovima Srbije potrošeno i tri puta više nego što je planirano. Uobičajeno je da se za mesec dana troši dva do dva i po metra drva. Zbog niskih temperatura potrošnja drveta i peleta je gotovo udvostručena ili utrostručena, što će usloviti potrebu da se dokupi novi ogrev. Shodno tome cena drveta je skočila sa 4.000 na 5.500 dinara, koliko se traži za metar, a na tu cenu treba dodati i još 250 dinara za struganje po metru drva. Ogrevnog drveta na stovarištima gotovo da nema, a određene količine se mogu nabaviti kod preprodavaca. Zbog povećane potrošnje povećana je i cena peleta na 215 do 250 evra po toni. Veće interesovanje za ovaj ogrev izazvalo je nestašice na stovarištima. Očekuje se da će stovarišta ovih dana naručiti nove količine peleta, a isto važi i za drvo jer su se nakon povećanja temperature stvorili uslovi za novu seču i transport.

Najhladniji januar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, januar ove godine sa prosečnom temperaturom od minus 3,6 stepeni Celzijusa u Beogradu biće najhladniji januar od 1964. godine kada je prosečna januarska temperatura bila minus 5,5 Celzijusa. Ovogodišnji januar pretekao je i januar 1985. godine koji je godinama držao drugo mesto po zabeleženoj hladnoći, a hladniji je i od februara 2012. godine koji svi pamtimo po ekstremno ledenom talasu.

Stabilno snabdevanje strujom

Sistem Elektroprivrede Srbije, tvrde u tom preduzeću, obezbedio je stabilno i pouzdano snabdevanje strujom za privredu i građane tokom ledenih zimskih dana. Rudari, energetičari i monteri EPS-a nadjačali su mraz i sneg u ledenom talasu koji je pogodio Srbiju i danonoćnim radom obezbedili dovoljno uglja i struje za domaćinstva i privredu u Srbiji. Na kopovima „Kolubare“ i „Kostolca“ rudari su uprkos mrazu iskopali na desetine hiljada tona lignita, termo i hidroelektrane ispunile su planove, a ekipe montera razgrtale sneg da bi u što kraćem roku popravili kvarove koje su izazvale mećave. Proizvodnjom dovoljnih količina uglja i električne energije EPS je održao stabilnost i tokom najhladnijih dana kada su se temperature spuštale ispod 30 stepeni Celzijusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari