Povećan broj zaposlenih od stupanja na snagu Zakona o agencijskom zapošljavanju 1Foto: Pixabay/ID 12019

Broj zaposlenih radnika na odredjeno i neodredjeno vreme u Srbiji povećan je od 1. marta od kada je stupio na snagu Zakon o agencijskom zapošljavanju, ali bez njenog posredovanja, rekao je danas ekonomski savetnik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Ristić.

On je za Betu rekao da je razlog povećanog zapošljavanja bez posredstva agencija to što su izjednačena prava radnika zaposlenih preko agencija i radnika direktno angažovanih bez njihovog posredovanja.

„Radnici koji su pre usvajanja Zakona o agencijskom zapošljavanju angažovani preko agencija nisu imali pravo na godišnji odmor, bolovanje, topli obrok, nadoknadu za prevoz i druga prava iz radnog odnosa, a tim zakonom je njihov radni status izjednačen sa pravima zaposlenih u firmama“, rekao je Ristić.

Sada je, kako je ocenio, potrebno iz Zakona o radu izbaciti odredbu koja dozvoljava da poslodavci na povremenim i privremenim poslovima mogu godišnje angažovati radnike do 120 dana.

„Nadamo se da je donošenje Zakona o agencijskom zapošljavanju samo uvertira i da sledi izmena odredbe Zakona o radu koja dozvoljava angažovanje radnika na povremenim i privremenim poslovima do 120 dana godišnje“, rekao je Ristić.

Istakao je da sada treba pratiti šta se dešava u praksi jer dok na jednoj strani firme primaju radnike na određeno i neodređeno vreme i isključuju agencije iz posredovanja, a to je nedavno uradio i Telekom Srbija, na drugoj strani postoje firme koje su našle način da zaobiđu propise.

Ristić je rekao da pojedine kompanije i dalje angažuju radnike na povremenim i privremenim poslovima pod istim uslovima kao ranije preko agencija samo što sada čine preko ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa preduzećima koje osnivaju vlasnici agencija ili preko studentskih i omladinskih zadruga.

On je rekao da ostaju kritike tog sindikata na Zakon o agencijskom zapošljavanju kojim je omogućeno da one radnike koje zaposle u stalni radni odnos mogu da šalju na poslove kod više poslodavaca „tako da oni ne znaju gde će ići na posao kada se probude“.

„Predlagali smo i da firma preko agencije može da zaposli najviše deset odsto u odnosu na broj ukupno zaposlenih, ali to nije prihvaćeno pa ko bude i dalje uzimao radnike preko agencije nema ograničenja i može sve angažovati preko agencije“, rekao je Ristić.

Predsednik Samostalno sindikata radnika energetike Srbije Veljko Milošević rekao je da je od stupanja na snagu Zakona o agencijskom zapošljavanju Naftna industrija Srbije (NIS) zaposlila na određeno vreme na godinu dana najmanje 3.000 radnika koje je ranije angažovala preko agencije.

„To je benefit Zakona o agencijskom zapošljavanju čije donošenje smo inicirali. Taj zakon se mnogim sindikalcima ne svidja, ali je, sada se vidi koristan jer su, na primer u NIS-u, gotovo svi radnici na pumpama, servisima, naftnim poljima više godina bili angažovani preko agencija“, rekao je Milošević.

Dodao je da je „rukovodstvo NIS-a stavilo na papir troškove angažovanja radnika preko agencija i direktno bez njihovog posredovanja i došlo do zaključka da im se isplati da ih prime, za sada na određeno vreme“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari