Povećati razmenu i direktna ulaganja 1Foto: PKV

Francuske kompanije uložile su u vojvođansku privredu oko 800 miliona evra, a lanjska robna razmena Vojvodine i Francuske dostigla je 460 miliona evra, rekao je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević na poslovnom forumu privrednika dveju država u Privrednoj komori Vojvodine.

Iz francuske regije Val d Oaz, koja je deo Pariske regije, u razgovorima sa vojvođanskim kolegama učestvovali su predstavnici 15 manjih i većih kompanija.

Kako je istakao predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, domaći privrednici zainteresovani su za povećanje direktnih stranih investicija, ali i za zajednički nastup sa francuskim kompanijama na trećim tržištima, a posebno u Africi.

– Prošlogodišnja robna razmena sa Francuskom dostigla je oko milijardu evra, a imamo potencijala za veći plasman naše robe na francusko tržište – kazao je Mirović. On je naveo da itekako ima mogućnosti za veća ulaganja francuskih kompanija i podsetio da one u Srbiji zapošljavaju 13.000 ljudi, dok, recimo, u nemačkim preduzećima radi 50.000 radnika.

Predsednik Privredne komore Val d Oaz-a Pijer Kišli i Razvojne agencije te francuske regije Žan Fransoa Benon, istakli su da prijateljske veze između Val d Oza i Vojvodine treba iskoristiti za unapređenje ekonomske saradnje kroz konkretne razgovore kompanija iz dveju zemalja.

Među francuskim privrednicima bio je i naš čovek Vladimir Jovanović, koji se bavi organskom proizvodnjom i zaintresovan je da saradnju sa vojvođanskim proizvođačima organske hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari