Italijanska „Moda campanja“ u Belim Vodama, nedaleko od Novog Pazara, otvorila je svoju fabriku za proizvodnju muških i ženskih pantalona od keper i teksas platna, što je prva direktna inostrana investicija koja u ovom gradu otvara nova radna mesta. Fabriku su u rad pustili potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić i potpredsednik Privredne komore Srbije i novopazarski gradonačelnik Meho Mahmutović.


– Otvaranjem ove fabrike Novi Pazar se na velika vrata vratio na tekstilnu mapu Srbije i celog regiona, nakon čega ovaj grad ima mnogo bolju, veću i izvesniju perspektivu. Drago mi je što otvaramo fabriku u selu, jer je to način da zadržimo ljude da tu žive, da se bave i poljoprivredom – rekao je ministar Ljajić i dodao da je „ovo šansa da se pošalje najbolja moguća slika iz Srbije i Novog Pazara“.

Ljajić je posebno naglasio da ovaj investitor nije dobio nikakve subvencije od države za otvaranje fabrike, „već je ovo mesto prepoznao kao pogodnu investicionu destinaciju, jer mi imamo kvalitetnu radnu snagu i verujem da će se investitor u to brzo uveriti“.

– Ova fabrika je dokaz dobre saradnje između Srbije i Italije, koja je prvi spoljnotrgovinski partner Srbije, jer smo samo prošle godine imali više od 3,6 milijardi evra ukupne razmene. U Srbiji radi 600 italijanskih firmi koje zapošljavaju 25.000 radnika, a od toga čak 60 odsto su radnici u tekstilnoj industriji – precizirao je Ljajić.

Vlasnik kompanije „Moda campanja“ Anđelo Amirati rekao je da veruje „da ovaj grad može da da kvalitet koji se traži u svetu mode“, a da želi da pokaže „da on ima kapacitete kada je u pitanju radna snaga i oprema, ali i pomoć lokalne samouprave“, zbog čega se nada i novim investitorima iz Italije.

– Putevi uspeha u modnoj industriji su teški, jer je konkurencija velika, tako da će nam trebati malo vremena – poručio je vlasnik „Mode campanje“.

Fabrika je zaposlila 52 radnika, do kraja godine uposliće još 80, a naredne dodatnih 150 tekstilaca. Italijanski investitor do sada je uložio 750.000 evra, a do kraja 2018. planirano je još 2,7 miliona evra. Ono što se sada proizvodi u ovoj fabrici ide na tržišta Italije, Slovenije i Mađarske i u toku su pregovori sa partnerima u Nemačkoj i Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari