Poznato koliko će objekata biti srušeno zbog metroa: Pravi se akcioni plan raseljavanja 1Beogradski metro Foto: Beoinfo (Arhiva)

Javno-komunalno preduzeće „Beogradski metro i voz“ raspisalo je tender za izradu akcionog plana raseljavanja za prvu fazu linije 1 beogradskog metroa, kojim je predviđeno uklanjanje niza objekata, prenosi N1.

Kako navode iz JKP „Beogradski metro i voz„, radovi na izgradnji metroa će se u velikoj meri sprovoditi podzemno, međutim, izgradnja svih stanica i još nekih pratećih projektnih komponenti, kao što su trafo stanice, šahtovi i sl. će se izvoditi nadzemno, uz neophodnost formiranja gradilišta na tim lokacijama.

Sve površine je, kako se dodaje, potrebno pripremiti za radove, a to podrazumeva pribavljanje zemljišta putem eksproprijacije ili administrativnog prenosa, kao i uklanjanje postojećih objekata na svim zahvaćenim površinama.

Poslove rešavanja imovinsko – pravnih odnosa, kao i uklanjanja stambenih, pomoćnih i poslovnih objekata na eksproprisanom/administrativno prenetom zemljištu, sprovodi Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Za prvu fazu linije 1 beogradskog metroa, rešavanje imovinsko – pravnih odnosa se vrši na teritoriji četiri beogradske opštine – Čukarica, Savski Venac, Stari Grad i Palilula.

Direkcija je napravila preliminarne procene zemljišta koje je neophodno pribaviti i očistiti od objekata. Na površini od 603.783 metara kvadratnih, planirano je uklanjanje 13 stambenih i 47 poslovnih objekata.

Najviše stambenih objekata biće uklonjeno na Čukarici (12), dok je na Paliluli planirano rušenje jednog stambenog objekta. Kada je o poslovnim objektima reč, najviše će ih biti uklonjeno na Starom Gradu (31), zatim Čukarici (10), Savskom vencu (5) i Paliluli (1).

Zemljište koje se pribavlja obuhvata uglavnom građevinsko zemljište ali delom i ono koje se koristi za poljoprivredne namene. Stambeni objekti su raznoliki i obuhvataju privatne kuće, legalne i nelegalne, sa pomoćnim objektima, ali i objekte koji služe za stanovanje jedne ili više porodica koji su u vlasništvu javnih ili društvenih preduzeća. Broj porodica koje žive u pogođenim objektima, kao i njihov status (vlasnici, zakupci), nije poznat, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Poslovni objekti su takođe raznoliki i obuhvataju benzinske pumpe, pojedinačne lokale različitih namena, poslovne komplekse sa brojnim lokalima, jednu gradsku pijacu sa tezgama i lokalima, i sl. Broj aktivnih poslovnih aktivnosti u pogođenim objektima, kao i njihov status (vlasnici, zakupci), nije poznat.

Moguće je će tokom izrade akcionog plana biti identifikovane dodatne površine zemljišta i objekti na njima (poslovni i stambeni), koje je neophodno pribaviti i ukloniti, navode iz JKP „Beogradski metro i voz“.

Projekat izrade akcionog plana zahteva fizičko preseljenje porodica ali i izmeštanje brojnih poslovnih aktivnosti, čime će se uticati i na izvore prihoda. Zadatak je izrada Akcionog plana raseljavanja u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom Republike Srbije, ali i Standardom rada br. 5 Međunarodne finansijske korporacije, koji se odnosi na Pribavljanje zemljišta i nedobrovoljno preseljenje.

Iz JKP „Beogradski metro i voz“ podsećaju da je na području Makiškog polja počela izgradnja glavnog depoa za metro sistem. Prva linija je dugačka oko 21 kilometar i imaće 21 stanicu.

Za potrebe projektovanja i planiranja, prva linija Beogradskog metroa je podeljena u dve faze. Faza 1 prve linije, koja je i predmet ovog zadatka, obuhvata ukupno 14 stanica: Železnik – Makiš – Žarkovo – Bele vode – Trgovačka – Požeška – Park Banovo brdo – Ada Ciganlija – Sajam – Gazela – Savski trg – Trg republike – Skadarlija – Dunav.

Rok za podnošenje ponude je 29. decembar. Izabrani ponuđač imaće rok od 180 dana za izradu akcionog plana od dana stupanja Ugovora o javnoj nabavci na snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari