Pravila EU za Gasprom radi zaštite Ukrajine 1Foto: EPA/ SERGEI ILNITSKY

Iza odluke Evropske unije da odredi ruskoj kompaniji Gasprom niz obaveza za poboljšanje protoka gasa po konkurentnim cenama za Bugarsku i baltičke države stoji težnja da se spreči najavljena odluka Moskve o prestanku snabdevanja „plavim energentom“ preko Ukrajine naredne godine.

Stručna javnost različito gleda na to da li će ta odluka omogućiti preprodaju ruskog gasa i u Srbiji.

Komisija EU za zaštitu konkurencije svojom nedavno donetom odlukom od Gasproma traži da dozvoli preprodaju ruskog gasa trećim licima u zemljama članicama Evropske unije kao i da obezbedi dovoljne količine gasa za zemlje istočne Evrope.

– Cilj je da se Rusija privoli da ne prekida snabdevanje gasom preko Ukrajine. Zbog toga je EU donela ovakvu odluku iza koje stoje Sjedinjene Američke Države koje se trude da prekinu sve energetske projekte u kojima učestvuje Moskva. Rusija nije ni malo ugrožena takvim odlukama EU. Pod brojem jedan, Gaspromu odgovara da prodaje što više gasa potrošačima u Evropi jer tako beleži veće prihode. Pod brojem dva, Rusija može da obezbedi dovoljne količine gasa za države Baltika i Bugarsku preko gasovoda Severni tok 2 koji je u izgradnji što znači da mogu da prekinu sa tranzitom kroz teritoriju Ukrajine ako tako odluče – kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije. Naš sagovornik dodaje da Gaspromu ne predstavlja problem ni da se složi sa odlukom EU da treća strana ima pravo da otkupljuje gas koji prodaje u Evropskoj uniji jer ni njom neće bit oštećen. – Gasprom prodaje gas po cenama koje se formiraju po određenim međunarodnim pravilima. Ako neko želi u EU da preproda taj gas, a to može da učini samo po većim cenama i nađe kupca za svoju robu to niko ne može da zabrani niti ruska stranu to šteti na bilo koji način – ističe Vuletić. On dodaje da to automatski ne znači i da bi trgovci u Srbiji mogli da preprodaju gas kupljen od Rusa jer naša zemlja nije član EU i odluka Brisela za nju u tom slučaju ne važi.

Slobodan Ružić, direktor konsultantske firme Enerdži sejving grup i bivši zamenik ministra energetike Srbije, za Danas pak kaže da bi odluka EU da Gasprom mora da dozvoli preprodaju ruskog gasa mogla da važi i za našu zemlju.

– S obzirom da je Srbija u fazi priključenja Evropskoj uniji Brisel insistira na tome da naša strana mora da implementira sva pravila EU, između ostalog sve ono što je važeće kada je reč o energetici. Ako se gleda iz tog ugla onda je sasvim logično pretpostaviti da bi Brisel kada se govori o pristupu ruskom gasu trećoj strani mogao da tumači da se to očekuje i u zemljama koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Taj gas nikako ne bi mogao da bude jeftiniji od cene Gasproma jer bi trgovac morao zarad sopstvene zarade da je uveća – ističe Ružić. On dodaje da u konkretnom slučaju svako vodi računa o svojim interesima, kako Brisel tako i Moskva. – Ipak mora se naglasiti da EU po tom pitanju zna da ima i dvostruke aršine. Primera radi sa jedne strane zahteva postojanje konkurencije i moguće snižavanje cene proizvoda na osnovu toga. Sa druge strane, kada je reč o jeftinim kineskim proizvodima koji ulaze na tržište EU poput čelika to smatra nelojalnom konkurencijom i damping cenama pa takvu trgovinu ne dozvoljava – kaže Ružić.

Podsećanja radi, evropska komesarka za zaštitu konkurencije Marete Vestager izjavila je da Gasprom treba da na efikasan način obezbedi potrošačima da cena koju plaćaju bude konkurentna. Kako su preneli mediji, nakon trogodišnjeg pravnog postupka, odluka koju je donela EU znači da će Gasprom morati da ukloni ograničenja za preprodaju gasa preko granica i da unapredi protok gasa članovima EU poput Bugarska i baltičke države. U slučaju da Gasprom prekrši bilo koju od obaveza suočio bi se sa novčanim kaznama. Ipak, ta kompanije je saopštila da je zadovoljna uslovima koje je iznela EU uz ocenu da je to „najrazumniji doprinos boljem funkcionisanju evropskog tržišta gasa“.

Gas stigao u Požarevac

Požarevac – Gas je stigao u Požarevac pa će ovaj grad, pored brojnih blagodeti ovog energenta, biti sve povoljniji za investiranje, a gasovod koji je svečano pušten u rad omogućiće 858 priključaka. Gasovod je otvoren kod firme Hrastovača nadomak Požarevca tačno u podne a organizovana je svečanost povodom prvog punjenja gasovodne distributivne mreže radnog pritiska do 16 bara na teritoriji Grada Požarevca. Gradonačelnik Bane Spasović je rekao da je učinjen još jedan veliki korak uvođenjem još jednog izvora energije ne samo za građane Požarevca već i za industriju. Spasović je napomenuo da za razliku od mnogih drugih gradova u Srbiji koriste još jedan važan energent, a to je toplovod iz Kostolca. Investicija je vredna 12,5 miliona evra. Izgradnjom gasovoda omogućeno je 858 priključaka za domaćinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari