Predrag Milanović: Gradimo Svilajnac na svim poljima 1

Svilajnac je opština koja kontinuirano ulaže u zdravstvo. U proteklom periodu završeni su radovi na sanaciji zgrade “Doma zdravlja” u Sedlaru, na zgradi ambulante u Kušiljevu, kao i na zgradi ambulante u selu Bobovo.

„To je i više nego značajno za seosko stanovništvo, pogotovo za starije generacije. Sada imaju sve uslove za lečenje u svom selu. Prošle godine sproveden je veliki sistematski pregled stanovništva za sve građane. Lekari su mesecima na terenu obavljali besplatne preglede i dobili detaljniji uvid u zdravstveno stanje građana Svilajnca“, kaže predsednik “Opštine” Svilajnac Predrag Milanović.

“Opština” Svilajnac uspešno je izdala prostor gradskih apoteka i time postigla da “Dom zdravlja” u Svilajncu spada u retke u Republici Srbiji koji nemaju nikakva dugovanja. Sve apoteke sada nesmetano rade, maksimalno su snabdevene i svi zaposleni koji su prethodno radili u apotekama, ostali su u radnom odnosu uz još bolje uslove.

Takođe, završeni su radovi na adaptaciji i sanaciji stacionara u “Domu zdravlja” u Svilajncu. Pored kompletno sređene unutrašnjosti objekta, sređena je i fasada objekta, ali kako je zgrada pod zaštitom “Zavoda za zaštitu spomenika kulture”, spoljašnjost je zadržala svoj autentičan izgled.

Pored radova na rekonstrukciji objekata ulagano je i u opremu. Nabavljeno je novo vozilo za “Hitnu pomoć”, dok je Vlada Japana “Domu zdravlja” donirala aparate za ultrazvuk i rentgen, “EKG” aparat, “CTG” aparat, medicinsku vagu, inhalatore i pulsne oksimetre, a vrednost donacije prelazi iznos od 71.000 evra.

„Ono što je ostalo da se završi je započeta rekonstrukcija glavne zgrade “Doma zdravlja” u Svilajncu. Vrednost ove investicije biće oko 140 miliona dinara. Ovim će “Opština” Svilajnac završiti i zaokružiti najbitniji zadatak na kojem je vredno radila proteklih godina – a to znači da su rekonstruisani i sređeni svi zdravstveni objekti na teritoriji opštine“, dodaje Milanović.

REGULACIJA REKE: „Jedan od najvažnijih projekata za “Opštinu” Svilajnac je regulacija reke Resave, kao zaštita od potencijalnih poplava. Početak radova na regulaciji očekuje se u julu ove godine“, objašnjava Milanović.

Evropska unija je odobrila “Opštini” Svilajnac 2,7 miliona evra za regulaciju reke Resave. Sredstva su iz pretpristupnih fondova (“IPA”), a investicija ide preko “Agencije za razvoj Austrije” (“ADA”). Reč je od oko 5,1 kilometara toka reke. „Pored regulacije reke planira se projekat navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Ovo je veliki posao koji će se sprovesti u dve faze. U prvoj fazi biće obuhvaćeno 3.100 hektara poljoprivrednog zemljišta“, kaže Milanović.

INFRASTRUKTURNI RADOVI: U prethodnom periodu rekonstruisani su javni objekti kao što su “Resavska biblioteka”, “Centar za kulturu”, zgrada “Opštine”, zgrada “Gimnazije”, zgrada “Mašinske škole”.

Potpuno su sređeni i svi gradski mostovi preko Resave, uređene su sve velike saobraćajnice. Više od 90 odsto ukupnog stanovništva ima priključak na vodovodnu mrežu, dok je njih više od 50 odsto priključeno na kanalizacionu mrežu. Ali se konstantno radi na poboljšanju tih brojki.

ŠTA JE OSTALO: „Posao koji smo takođe ove godine započeli je rekonstrukcija gradskih bazena čija vrednost iznosi više od 45 miliona dinara. Nakon rekonstrukcije Svilajnac će imati bazene urađene po evropskim standardima“, kaže Milanović.

PLANOVI: Na sednici “SO” Svilajnac najavljeno je da je u planu rešavanje pitanja izmeštanja “Policijske stanice” u Svilajncu iz zgrade “Opštinske uprave” u zasebnu zgradu, kako bi građani mogli da ostvare svoja prava i obaveze u najboljim mogućim uslovima. U planu je i rekonstrukcija gradske “Osnovne škole J. J. Zmaj” i “Osnovne škole” u Crkvencu. Ovim će biti potpuno rekonstruisani i svi školski objekti na teritoriji opštine Svilajnac.

„Dogodine nas očekuje i sprovođenje projekta izgradnje zgrade za Rome, gde smo obezbedili sredstva Evropske unije, kao i zgrade za izbegla lica, čime će se rešiti pitanje svih izbeglica na teritoriji “Opštine” Svilajnac“, izdvaja kao bitnu stavku predsednik “Opštine” Svilajnac.

„Postoji plan da pokrenemo projekat čiji je cilj poboljšanje energetske efikasnosti. Kroz prvu fazu ovog projekta planirano je grejanje “Dom zdravlja” u Svilajncu i “Osnovne škola J. J. Zmaj” drvnom sečkom. Ovo ima višestruke benefite jer na ovaj način omogućavamo poljoprivrednicima sa teritorije “Opštine” da prodaju drvnu sečku koja inače ostaje neiskorišćena, nismo zavisni od uvoznih energenata, i naravno vodimo računa o životnoj sredini“, dodaje Milanović.

PRIVREDA: „“Ciglana” u Svilajncu je ponovo počela sa radom i proizvodnja je već pokrenuta. Takođe, očekuje se da se reši pitanje nekadašnjeg “PORR”, zgrada će dobiti novog vlasnika i očekujemo da uposli 200 novih radnika“, objašnjava Predrag Milanović.

S obzirom na potrebe industrije i razvoj firmi koje se bave elektronikom u Svilajncu, školske 2017/2018. upisuje se i druga generacija učenika obrazovnog profila elektrotehničar elektronike, za koji postoji veliko interesovanje.

„Ove godine upisujemo obrazovne profile bravar-zavarivač i industrijski mehaničar, i time praktično prelazimo na školovanje radnika za potrebe privrede i kroz uvođenje sistema dualnog obrazovanja, omogućavamo sticanje znanja i veština neophodnih za praktičan rad“, kaže Milanović.

Potvrda dobro vođene privrede jeste i podatak o spoljnotrgovinskoj razmeni Pomoravskog okruga za prva četiri meseca tekuće godine. “Opština” Svilajnac je i u 2017. nastavila trend ostvarivanja suficita u spoljnotrgovinskoj razmeni. Prema podacima “Regionalne privredne komore Kragujevac”, Svilajnac za prva četiri meseca u 2017. ostvaruje suficit od 4,9 miliona dolara, što je najviši rezultat u okrugu. Najveći svilajnački izvoznici su “Panasonic”, “Konti 3”, “GS Evrometal”, “AD Voćar”, “SM int.com”, “Neša komerc”, “Serbial” i “Jugometal”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari