Presuda koja bi mogla da košta državu 70 miliona evra 1Foto: FoNet/ Aleksandar Koković

U Višem sudu u Beogradu za danas je najavljeno pripremno ročište po tužbi 145 vojnih penzionera protiv PIO fonda zbog diskriminacije.

Oni tvrde da su oštećeni jer im 2008. godine nije isplaćeno povećanje od 11,06 odsto, koliko su dobili ostali, civilni penzioneri. Prema rečima Jove Borića, advokata oštećenih, odluka u ovom predmetu će odrediti šta će biti sa svim ostalim tužbama penzionera protiv države za nadoknadu štete.

Vlada Srbije je 2015. godine donela zaključak da PIO isplati vojnim penzionerima manjak, ali im je odobreno samo 6,57 odsto, dok nisu priznati sudski troškovi i kamate. Kako procenjuje Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS), od 57.000 oštećenih penzionera oko desetak hiljada je odlučilo da pravdu nastavi da traži na sudovima, dok su ostali pristali na vansudsko poravnanje sa PIO fondom.

Borić kaže da je PIO fond „nažalost postupao prema zaključku Vlade umesto prema Zakonu o PIO i Zakonu o vojsci“. On takođe navodi da je u junu prošle godine predata i tužba Evropskom sudu za ljudska prava i nada se da će do kraja ove godine biti odlučeno da li će biti prihvaćena.

Tamburić objašnjava da su vojni penzioneri oštećeni jer je 2008. godine svim drugim penzionerima isplaćeno vanredno usklađivanje, kao i redovno za 2007. godinu. Vojnim penzionerima PIO nije isplatio povećanja jer je 1. januara 2008. vojni penzijski fond priključen PIO fondu. Međutim, 2015. godine, kada je Vlada donela zaključak, vojnim penzionerima je redovno usklađivanje u 2007. godini od 4,21 odsto oduzeto od povećanja od 11,06 odsto koje su svi ostali penzioneri dobili 2008. godine.

Penzioner Dragoslav Ivanović tvrdi da u njegovom slučaju država duguje sedam do osam hiljada evra. Proizilazi da bi, ukoliko Viši sud presudi da je PIO fond diskriminisao vojne penzionere i ukoliko bi njih desetak hiljada dobilo presude, to državu moglo da košta 70 do 80 miliona evra.

Prema podacima PIO fonda, do prošle godine penzionerima je isplaćeno, što po osnovu sudskih presuda, što vansudskim poravnanjima na osnovu zaključka Vlade, oko 58,8 miliona evra. Pre poravnjanja ukupan iznos duga vojnim penzionerima iznosio je oko 200 miliona evra.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

18 reagovanja na “Presuda koja bi mogla da košta državu 70 miliona evra”

 1. SRAM DA BUDE VOJNE PENZIONERE!

  Vojni ponzioner ima barem 4 puta vecu penziju od npr. penzionera koji ceo radni staz (a ne beneficirani) odradio u zdravstvu, u nista boljim uslovima od onih u vojsci Srbije. Sram da ih bude, da se stide!

  • cega da se stide? Ti trebas da se stidis svojih reci. Sto nisi isla na akademiju, studirala, isla u rat… onda bi i ti imala vecu penziju. Ne razumem da se ovakvi komentari gore objavljujuju a vidi se cista ljubomora i zavist, sto neko ima vise od mene. Sta hoces socijalizam da svi imaju isto?ne moze kod cika Vucka!!! Cao zdravo, ugodno spavaj i sanjaj vojnu penziju, neradniku jedan belosvetski.

  • Zato sto traze ono sto je po zakonu a ne dobroj volji neke vlade?
   A što doktorima tolike penzije kada su ucitelji isto sto i doktori? I tako dalje….
   I treba da tuže, jedino mi je žao sto ne postoji zakon po kome političari moraju iz svog džepa da pokrivaju minuse koje prave svojim budalaštinama.

  • Da se stide zbog otetih penzija!?
   Postovana Katarina, po vasem komentaru, smatram da kamen za kiseli kupus, ima vecu vrednost-korist za ovaj narod, nego sto ovaj narod ima od Vas!

   • Da gospodo(a i kolege-rezervni sam oficir sa ratnim iskustvom)-žena je u pravu!!Vi braniste zemlju u miru a mi u ratu!Kad se ratovi završiše,nama ni za dnevnice,a vama rane(i debele)penzije,stanovi,otpremnine…Ja se vratih da radim svoj posao inženjera a o penziji ni daanjam ne mogu!Ako je i dočekam(pominje se 67 god.starosti),bolje da ne razmišljam kolika će biti!!E zato,nek država zaboravi rezerviste(naročito oficire)!!Dosta smo vašeg posla odradili!!

    • A oficiri pre odlaska u penziju dobiju unapređenje. A onda im penzija bude kao plata. A inženjer polako klizi nizbrdo u hijerarhiji, a dobije prosek za ceo radni vek.
     A oficiri su dobijali i stanove i letovališta….Ipak nismo ravnopravni

     • Radi istine bilo bi dobro da navedete bilo koje odredbe bilo kog zakona, pravilnika, akta,…….po kome oficiri (vojna lica) dobijaju unapređenje pre odlaska u penziju. Ako nađete svaka čast. Ipak, da se ne bi mučili, nemojte se truditi da to pronađete jer ne postoji nigde što znači da ste izneli najobičniju laž. Stanove su dobijali, kao, u ostalom, i svi ostali građani raznih profesija i to na korišćenje uz plaćanje stanarine (kirije), a ne u vlasništvo. Letovališta, odmarališta i tsl pored vojske imale su brojne radne organizacije širom zemlje koje su koristili njihovi zaposleni, takođe uz plaćanje, apsolutno ne besplatno. Sve ovo navedeno je vrlo lako proverljivo. U najmanju ruku nije lepo, pošteno, pristojno,……..pisati ovako prizvoljne komentare lišene bilo kakvog osnova.

  • Sram da bude tebe Katarina, jer da se u ovoj zemlji svako bori za svoja prava, pa uz to još i solidariše i sa drugima mi bi bili kao Danska, ovako smo gori od Ugande, jer svako mrzi onoga do sebe, a niko se buni protiv glavnih uzroka problema.

  • Ajdeeee!Sram da ih bude zato sto se bore za sebe?!?Pa zasto se vi ne borite za sebe,imate li sindikat?

 2. Mogu da potrazuju samo zadnje 3 godine, ostala novcana potrazivanja su zastarela po zakonu

 3. Vojni penzioneri su glasali za Vučića da bi kaznili Šutanovca koji ih prebaci u civile.Sada se Vučić ponaša još gore,prvo prepolovi uskladjenje potom ote penziju 4 godine ,Kurta i Murta su iz istog legla,država u kojoj se pravda traži van nje,nema budućnost jer sve više mladih ne uplaćuje penziono ,poučeni ponašanjem prema penzionerima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.