Prihodi u užičkom budžetu uvećani za 200 miliona dinara 1Foto: Grad Užice

Odbornička većina koalicije oko SNS u užičkoj skupštini je izglasala drugi rebalans ovogodišnjeg gradskog budžeta, koji je uvećan za 200 miliona i koji sada iznosi 4,52 milijarde dinara.

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević je navela da je novi rebalas „posledica uvećanja prihoda, prvenstveno, od poreza na dohodak građana i drugih tekućih prihoda, ali i dodatnih sredstava od resornih ministarstava i donatorskih programa EU i Vlade Švajcarske za realizaciju projekata“.

Ona je, tokom sednice Skupštine grada, navela da će se rebalansom povećati izdvajanja za funkcionisanje predškolske ustanove, osnovnih i srednjih škola, socijalnu i dečju zaštite, kao i za učeničke i studentske stipendije.

Osim toga, deo će biti iskorišćen za projekte i programe ustanova kulture i sporta, a deo za, rekla je, komunanu infrastrukturu i proširenje i modernizaciju Konačišta Turističke organizacije Užice.

Miodrag Petković, gradski većnik zadužen za budžet, istakao je da je „147 miliona dinara rebalansom izdvojeno za rekonstrukciju, popravku i sanaciju ulica i puteva“.

Predstavnici opozicije nisu glasali za rebalans budžeta, smatrajući da nije  investicioni, kako su to isticali predstavnici vlasti.

„Skoro 20 odsto budžeta se izdavaja samo za plate i troškove zaposlenih, a deo planiranih projekata neće biti završen ove godine. Iz prethodne godine je preneto 288 miliona dinara, što znači da ni prošlogodišnji budžet nije realizovan onako kako bi trebalo da se realizuje“, kazao je Vladan Virijević, odbornik Zavetnika.

Inače, posle dva rebalansa, prihodi su za oko 700 miliona dinara veći od onih koji su bili planirani prvobitnom projekcijom budžeta za ovu godinu.

Izvršenje budžeta za šest meseci

Prihodi u budžetu, za prvih šest meseci ove godine, kazao je Miodrag Petković, ostvareni su skoro 100 odsto, a rashodi sa 37,8 odsto. Manji procenat ostvarenih rashoda, objasnio je, posledica su radova na projekatima koji su u toku i koji će bti plaćeni do kraja godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari