Privrednici: Elektronska fiskalizacija dodatno opterećenje za one koji posluju legalno 1Foto: Pixabay/stevepb

Najavljena elektronska fiskalizacija je dodatno opterećenje za one koji već posluju legalno i ne doprinosi suzbijanju crnog tržišta koje je poprimilo ogromne razmere, a koje država ni na koji način ne suzbija, ocenilo je danas udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

„Stiče se utisak da su zakon o fiskalizaciji i njegova primena doneti nepromišljeno, na brzinu, bez dovoljnog učešća onih na koje se zakon odnosi. Pitanje je da li postoji nečiji interes da se privrednicima prodaju novi uređaji“, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Ocenjeno je da je neprihvatljiva odluka Vlade Srbije da sa šest milijardi dinara subvencioniše nabavku uređaja za e-fiskalizaciju, iako je ranije bilo planirano da se za te namenje potroši tri milijarde dinara, jer je to novac privrednika i građana koji će biti neracionalno potrošen u vreme pandemije korona virusa.

„Privrednici već imaju kase koje su povezane sa Poreskom upravom, a proširenje obveznika koji su dužni da imaju uređaj na paušalne delatnosti kao što su obućari, moleri, frizeri i slično je apsurdna jer nema uticaja na visinu poreza koji se plaća“, smatraju u udruženju „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

Podsetili su da su „zbog ovih i ostalih aktivnosti Ministarstva finansija koje konstantno čine štetu stotinama hiljada privrednika i preduzetnika, budžetu i ekonomiji Srbije šaljući poruku da je isplativije raditi na crno“, u aprilu 2021. pozvali Skupštinu Srbije da obavi nadzor nad radom tog ministarstva i da smeni odgovorne, ali da još nisu dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari