Proizvođači: Cene peleta nisu neosnovano podignute 1foto EPA/PATRICK SEEGER

Tvrdnje Igora Braunovića vršioca dužnosti generalnog direktora Srbijašuma da su cene peleta neosnovano podignute iako, kako kaže, proizvođačima to preduzeće sirovine isporučuje po nepromenjenoj ceni su “neutemeljene i netačne”, ističu u Grupaciji za obnovljive izvore energije pri Privrednoj komori Srbije.

Oni naglašavaju da su optužbe koje stižu iz Srbijašuma, da su cene ogreva neopravdano povećane, neistinite.

Nadležni u tom udruženju navode da im je u prvih pet meseci tekuće godine isporučeno samo 40 odsto ugovorenih količina kao i da je nepoštovanje ugovora dovelo do nestašice i značajnog rasta cene sirovine koja se nabavlja iz privatnih izvora.

– Proizvodnja peleta je u ovoj godini u odnosu na isti period prethodne godine smanjena za 45 odsto isključivo zbog nedostatka sirovine. Izvoza skoro da i nema pošto ne možemo da zadovoljimo ni tražnju na domaćem tržištu koja je naravno prioritet. Da smo pelet proizvodili samo od sirovine koju isporučuju JP Srbijašume proizvodnja bi za prva četiri meseca ove godine bila 50 odsto manja u odnosu na postojeću. Rad sa dramatično smanjenim proizvodnim kapacitetima je ekonomski neodrživ. Zbog nestašice drveta na tržištu, cela drvna industrija, u kojoj je direktno i indirektno zaposleno više od 40.000 ljudi, je u opasnosti. Nezapamćen rast cena drveta, u šta se građani mogu uveriti na stovarištima svakog dana, uz rast cena struje, nafte, čelika, materijala za pakovanje i rezervnih delova i velike fiksne troškove po toni peleta koje proizvođači imaju zbog smanjene proizvodnje, doveo je do toga da cene značajno porastu – navode iz Grupacije za obnovljive izvore energije pri Privrednoj komori Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari