Proizvodnja na nizbrdici: Prerađivačka industrija pala četvrti mesec zaredom 1foto FoNet

Iako je u decembru industrijska proizvodnja međugodišnje bila veća za 1,8 odsto, ipak je u poslednjem mesecu prošle godine nastavljeno opadanje privredne aktivnosti, navodi se u poslednjem broju Makroekonomskih analiza i trendova (MAT).

Iako je u decembru industrijska proizvodnja međugodišnje bila veća za 1,8 odsto, ipak je u poslednjem mesecu prošle godine nastavljeno opadanje privredne aktivnosti, navodi se u poslednjem broju Makroekonomskih analiza i trendova (MAT).

Autori ovog specijalizovanog makroekonomskog izdanja ističu da je taj porast industrije zasnovan na porastu proizvodnje rudarstva i proizvodnje elektroprivrede.

“Ovaj porast je rezultat sistemske stabilizacije proizvodnje elektroprivrede, a ne promene u odnosima ponude i tražnje na tržištu”, navodi se u MAT-u.

Ukupna industrijska proizvodnja je posle međugodišnjeg pada tokom prethodna dva meseca, u novembru zabeležila porast za 0,4 odsto i to zahvaljujući preokretu u proizvodnji elektroprivrede.

Proizvodnja električne energije, gasa i pare je međugodišnje opadala u svim mesecima počev od avgusta 2021. do oktobra 2022. U periodu januar-oktobar 2022. smanjena je za 10 odsto.

Ipak, u novembru dolazi do preokreta, pa je međugodišnji porast proizvodnje ove oblasti u tom mesecu izneo osam odsto. U decembru je međugodišnji rast proizvodnje elektroprivrede pojačan na 11,3 odsto, tako da je u celoj prošloj godini ukupni pad sveden na 7,1 odsto.

Tokom prethodne dve godine, od sredine 2020. do sredine 2022. indsutriju je obeležila proizvodnja rudsrstva.

U čitavom dvogodišnjem periodu porast je iznosio 1,9 odsto mesečno. Od sredine ove godine rast trenda je usporen, ali je on godinu završio na nivou koji je za četvrtinu iznad proseka prethodne godine.

Razlog za ovaj rast je pre svega otvaranje rudnika metala.

Najvažniji deo industrije, prerađivačka industrije je u decembru međugodišnje (u odnosu na isti mesec prethodne godine) opala četvrti mesec zaredom i taj pad se produbljuje.

Prema ovoj analizi trend je bio opadajući od drugog kvartala i njegove vrednosti su na kraju ove godine osetno niže od proseka prethodne godine.

U poslednja četiri meseca prošle godine usledio je međugodišnji pad koji je u decembru dostigao 3,4 odsto. To je uticalo da se rast prerađivačke industrije u celoj prošloj godini svede na 1,4 odsto.

Osnovni nosilac decembarskog pada proizvodnje prerađivačke industrije je proizvodnja osnovnih metala.

Proizvodnja osnovnih metala je bila na opadajućem trendu od februara prošle godine, a u međugodišnje smanjenje proizvodnje je prešla od maja.

U decembru dolazi do rekordnog pada. Međugodišnji indeks u tom mesecu jedva premašuje polovinu onoga iz decembra prethodne godine, odnosno ostvaren je pad za 47 odsto.
U celoj godini proizvodnja osnovnih metala je smanjena za 18 odsto.

Gledano po granama, proizvodnja sirovog gvožđa, čelika i ferolegura je u decembru međugodišnje smanjena za 32 odsto, proizvodnja plemenitih i ostalih obojenih metala za 80 odsto, livenje metala za 25 odsto. Povećana je jedino proizvodnja čeličnih cevi za 21 odsto.

“Cela priča u vezi sa prerađivačkom industrijom svodi se na rat u Ukrajini i sankcije Rusiji kojima su povećane cene energenata i smanjena privredna aktivnost u EU, a time i njena spoljnotrgovinska aktivnost”, zaključuju u MAT-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari