Projekat "Posao po meri" kao pomoć pri zapošljavanju osobama s invaliditetom u šest gradova u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Tokom naredne četiri godine u šest gradova u Srbiji biće realizovan projekat „Posao po meri“ koji će osobama s invaliditetom pomoći da ostvare pravo na jednak pristup zapošljavanju, a glavni cilj ovogodišnjeg dela kampanje je pokretanje portala za njihovo zapošljavanje.

Portal www.zapošljavanje.fmi.rs povezuje poslodavce sa potencijalnim kandidatima, cilj je stvaranje jednakih mogućnosti za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a na njemu će se naći poslodavci iz Novog, Sada, Subotice, Zrenjanina, Beograda, Valjeva i Niša, objavili su danas Forum mladih sa invaliditetom i Fondacija „Ana i Vlade Divac“.

Kreairanje tog portala je odgovor na nezaposlenost među osobama sa invaliditetom, na koji je ukazalo poslednje istraživanje tržište rada u Srbiji.

Portal za zapošljavanje će doprineti podsticanju otvorenog i inkluzivnog tržišta rada u Srbiji, a osobe sa invaliditetom će moći da kreiraju svoje profile sa biografijama i da prate konkurse i javljaju se za slobodne pozicije.

Izvršna direktorka Foruma mladih sa invaliditetom Jovana Krivokuća Milovanović ukazala je da su istraživanja pružila informacije o nivou razvijenosti svesti kod poslodavca o značaju inkluzivnosti.

Prema njenim rečima, jedan od najvećih problema u zapošljavanju osoba sa invaliditetom je nedovoljna informisanost poslodavca ili nedostak sredstava za postavljanje potrebne infrastrukture za nesmetano kretanje i radne aktivnosti osoba sa invaliditetom.

Krivokuća Milovanović ističe kako je istraživanje pokazalo da poslodavci nisu imali negativna iskustva sa zapošljavanjem osoba sa invaliditetom, ali da je na početku procedure bilo nedoumica i predrasuda.

Jelena Radovanović, osoba sa invaliditetom koja je dobila posao uz pomoć portala, kaže kako je mislila da je njen invaliditet velika preprka u zapošljavanju i da je, isto kao i većina poslodavaca, imala strah na početku saradnje, ali da je kasnije shvatila kako njen invaliditet nije prepreka za obavljanje posla za koji je školovana.

Projekat „Posao po meri“ je realizovan u saradnji Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID) , Foruma mladih s invaliditetom, uz podršku Fondacije „Ana i Vlade Divac“, Caritasa Srbije, Smart kolektiva i Centra za nezavisni život osoba s invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari