"Lepo je i časno biti vojnik i služiti otadžbini": Vučić se obratio najmlađim oficirima Vojske Srbije 1Foto: print screen RTS1

Ispred Doma Narodne skupštine, u 11 sati, počela je promocija oficira Vojske Srbije.

Najboljim studentima u klasi Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić predsednik Alekdsandar Vučić uručio je sablje sa posvetom. Prethodnih godina uručivani su i pištolji ali to ove godine nije slučaj.

Potporučnik Pešić obratio se okupljenima na platou ispred Doma Narodne Skupštine u ime najboljih kadeta Vojne Akademije i VMA poručivši da „nema toga što se za otadžbinu ne može dati.“

Pedsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se potporučnicima, govoreći iz, kako je rekao, srca, a ne iz glave, znajući kakvo je breme pred njima.

„Lepo je i časno biti vojnik Vojske Srbije i služiti otadžbini, ali taj posao vam neće biti lak, u stvari sećaćete se školovanja kao najlepših godina svog života. Hvala vam što ste odgovorno tome pristupili i hvala vam što možemo mnogo toga da očekujemo od vas i tražimo, hvala vam što vam nije bilo teško da po kiši, suncu, vetru i snegu obavljate ne lake zadatke, uvek otadžbinu stavljajući ispred sebe“, rekao je Vučić.

"Lepo je i časno biti vojnik i služiti otadžbini": Vučić se obratio najmlađim oficirima Vojske Srbije 2
Foto: Print screen RTS1

Rekao je da je veliko breme pred njima zbog situacije u svetu i regionu za koju, kako je istakao, nismo ni krivi ni dužni.

„Mi vojsku gradimo i školovali smo vas da budete odvraćajući faktor za svakoga ko misli da mu je Srbija lak plen. Zato vojske postoje i ulažemo u vojsku više nego ikada“, poručio je Vučić.

Najmlađim oficirima Vojske Srbije poručio je da moraju uvek i u svakom trenutku da budu spremni da zaštite svoju otadžbinu.

„Ne postoji oružje i oruđe jače od vašeg uma i vašeg srca“, rekao je Vučić.

Na promociji kojoj prisustvuju državni i vojni zvaničnici, kao i delegacija Narodne garde Ohaja, biće promovisano u oficire 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojno-medicinske akademije.

https://www.danas.rs/vesti/politika/predsednik-srbije-uputio-saucesce-ziteljima-maroka-srbija-spremna-da-pomogne/

U okviru promocije izveden je i nalet aviona i helikoptera, a nastupiće ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Reprezentativni orkestar Garde.

Uz zvuke koračnice novi potporučnici Vojske Srbije marševskim korakom napravili su krug ispred platoa kod Skupštine Srbije.

Vojnu akademiju Vojske Srbije završiće 148 kadeta, među kojima je i 10 kadeta Oružanih snaga BiH i dva kadeta MUP-a Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA zvanično će završiti 27 mladića i devojaka.

Prvi u rangu Kopnene vojske je Đorđe Pešić koji je ostvario opšti uspeh 9,62, u Ratnom vazduhoplovstvu i PVO najbolji je Viktor Teodosić (8,85), dok je prva u službama Milica Marinković (9,48). Najbolja kadetkinja Medicinskog fakulteta VMA je Dijana Đokić (9,91).

Najboljim kadetima biće uručene sablje sa posvetom.

Saobraćaj u centru grada radiće u izmenjenom režimu do 14.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari