Za jednu Jokićevu platu, prosečan čovek treba da radi više od 400 godina: Koliko mesečno zarađuju najplaćeniji srpski sportisti? 1Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic; EPA-EFE/ANGELO CARCONI; ALESSANDRO DI MARCO; WILL OLIVER

Prosečna neto plata u Srbiji u maju iznosila je 86.220 dinara i mnogima je i ona bila nedostižna, budući da svaki drugi radnik u Srbiji zarađuje manje od 65.000 dinara.

Na drugoj strani, naši najuspešniji i najpopularniji sugrađani, uglavnom sportisti, u zemljama u kojima igraju imaju astronomske plate, toliko velike da je njihov iznos teško i pojmljiv bez stavljanja u neki, „običnom“ čoveku razumljiv kontekst. Recimo u kontekst prosečne plate u Srbiji.

Tako na primer Nikola Jokić, srpski košarkaš koji nastupa za Denver, dvostruki MVP i aktuelni šampion NBA lige, godišnje zaradi preko pet milijardi dinara.

To znači da Jokić mesečno prima oko 462.749.930 dinara.

Ako vam i dalje nije jasno koliko je to, možda će pomoći ako kažemo da je to 5.367 prosečnih plata u Srbiji. Ili ovako, da bi prosečan čovek zaradio jednu jedinu platu Nikole Jokića, morao bi da radi 447 godina.

Za jednu Jokićevu platu, prosečan čovek treba da radi više od 400 godina: Koliko mesečno zarađuju najplaćeniji srpski sportisti? 2
EPA-EFE/WILL OLIVER SHUTTERSTOCK OUT

Fudbaler Junventusa Dušan Vlahović ima manju platu nego Jokić, i ona mesečno iznosi 58.800.000 dinara, što je ipak 681 puta više od plate prosečnog radnika naše zemlje.

Da zaradi ovu svotu novca, prosečnom građaninu Srbije treba 57 godina rada.

Za jednu Jokićevu platu, prosečan čovek treba da radi više od 400 godina: Koliko mesečno zarađuju najplaćeniji srpski sportisti? 3
Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Fudbaler Sergej Milinković-Savić, igrač Al-Hilala iz Saudijske Arabije, na mesečnom nivou zaradi 292.500.000 dinara.

To je 3.392 prosečne srpske plate ili 282 godine rada.

Za jednu Jokićevu platu, prosečan čovek treba da radi više od 400 godina: Koliko mesečno zarađuju najplaćeniji srpski sportisti? 4
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Navedene zarade odnose se na primanja naših sportista bez obračunatih poreza.

Takođe, ovo je novac koji zarađuju prema ugovorima koje su potpisali sa klubovima u kojima igraju, te u date cifre ne ulaze pare od sponzorstva, premije i dr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari