Traktori sutra u Beogradu: Stočarima stiže pojačanje - ratari se pridružuju blokadama 1foto Miroslava Pudar Danas

Nakon jednodnevnog protesta upozorenja, poljoprivrednici su traktorima blokirali puteve u više gradova Vojvodine i centralne Srbije.

Stočari iz Subotice, Zrenjanina, Novog Sada, Požarevca, Subotice, Rače i drugih delova zemlje više časova su blokirali prometne saobraćajnice uz povremeno propuštanje vozila.

Cilj blokada ostao je nepromenjen, te poljoprivrednici traže ispunjenje svih osam zahteva koje su ranije predali Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede.

Ipak, kako za Danas kažu učesnici protesta, još uvek ih niko nije pozvao radi postizanja kompromisa, bez obzira što na desetine traktora konstantno pristiže.

Vlasnik farme krava iz okoline Kovina Dejan Trajković kaže da, iako su protesti radikalizovani, sukoba nije bilo, ali da je policija nadzirala blokade.

„Policija mora da bude tu, s obzirom da ima dosta traktora, nemaju kud – bolje je da organizuju saobraćaj. Od nadležnih nas niko još nije kontaktirao, i još uvek ne postoje naznake da će zahtevi biti ispunjeni“, objašnjava Trajković.

Naš sagovornik dodaje da se planovi za naredne korake prave u hodu, na sastancima udruženja.

„Kada na kraju dana svi sumiramo utiske, odlučujemo koji su naredni potezi. Više udruženja zajednički donosi odluku“, kaže Trajković.

Nedeljko Savić, predsednik Udruženja „Stig“ iz Požarevca, upozorava da će, kako vreme bude odmicalo a zahtevi ostajali neprihvaćeni, presije bivati sve jače.

„Za razliku od utorka, kada je održan miran protest, sada je izvršena radikalizacija i od jutra u blokadi je put koji vodi od auto-puta do Požarevca. Blokada je totalna, a propuštaju se samo hitna pomoć, stara lica, mala deca i trudnice. Ni jedan incident nije zabeležen, a policija je tu da nadgleda i reguliše saobraćaj“, kaže Savić.

Govoreći o najavi poljoprivrednika da u petak krenu u blokadu Beograda, naš sagovornik napominje da će, ako se ništa ne promeni, i to biti opcija.

„Ako uskoro ne bude odgovora nadležnih, moraćemo da delujemo. U utorak nismo računali da će biti potrebno da mirne vožnje prerastu u blokade, ali pošto nismo naišli na razumevanje, morali smo da ih primenimo. Može se desiti da se pritisak pojača tako što će još više udruženja krenuti da blokira saobraćajnice, jer ima još vremena do petka i vikenda“, nagoveštava Savić.

Iako su se do sada uglavnom stočarska udruženja priključivala blokadama, njima se u narednim danima pridružuju i ratari.

To je za Danas potvrdio predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić, uz napomenu da se udruženja još uvek dogovaraju u kom tačno pravcu će se odvijati protesti.

„Doneli smo odluku da u četvrtak idemo za Beograd. Plan nam je da izađemo na magistralni put između Pupinovog i Pančevačkog mosta, na skretanje za Borču i Ovču. Učestvovaće oko 14-15 udruženja, a na ovoj lokaciji biće poljoprivrednici iz Ovče i Borče, plus više traktora iz Južnog Banata“, najavljuje Jakšić.

Kako dodaje, iako žele ispunjenje svih zahteva upućenih nadležnima, ratari teže da se prihvate uslovi koji se direktno tiču njihove grane poljoprivrede.

„Imamo svoje zahteve – 35.000 dinara subvencije po hektaru, dizel po ceni u koju se ne uračunava akciza i PDV, te da se ne može ponovo nametnuti zabrana izvoza bilo kojih poljoprivrednih proizvoda, uz formiranje poljoprivredne komore“, napominje naš sagovornik.

Sve te zahteve premijerka Ana Brnabić odbacila je još u ponedeljak, saopštivši poljoprivrednicima da je potrebno strpljenje, te da zahtevi mogu biti uzeti u obzir naredne godine.

Iz tog razloga, udruženja su najavila konstantno pojačavanje pritiska, uz opciju blokade Beograda do kraja nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari