UŽIVO Drugi dan protesta poljoprivrednika: Novosadski poljoprivrednici večeras odlučuju o daljim protestima, Subotičani odblokirali centar grada (VIDEO, FOTO) 1foto Aleksandar Latas Danas

U Srbiji će danas, drugi dan zaredom, poljoprivrednici nastaviti protest i traktorima blokirati puteve, nezadovoljni otkupnom cenom poljoprivrednih proizvoda i uskraćenim benefitima od strane države. Na ulice su u mirnu vožnju juče izašli stočari iz Starčeva, Omoljice, Bavaništa, Kisača, Mrčajevaca, Bogatića, pa sve do Požarevca, Novog Sada, Subotice, Rače i drugih gradova.

Sve je usledilo nakon propalih pregovora u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić, a po odbijanju poziva na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Iako poljoprivrednici prvog dana protesta nisu u potpunosti blokirali protok saobraćaja, najavili su da, ako im do sutra ne budu ispunjeni zahtevi – kreću u masovnu blokadu Beograda.

„Imamo svoje zahteve koje smo predali Ministarstvu poljoprivrede još pre deset dana i on i dalje stoje na stolu. Dva puta su propali pregovori sa Vladom, ništa nismo dogovorili“, kaže za Danas Goran Filipović, jedan od poljoprivrednika koji je na protestu u Novom Sadu.

19.26 Jedan od učesnika u protestu poljoprivrednika u Novom Sadu Mileta Slankamenac izjavio je danas da oni blokiraju saobraćajnice u glavnom gradu Vojvodine jer ih ne puštaju u Beograd.

„Mi znamo da se u Novom Sadu ne odlučuje o našim zahtevima, ali nas ne puštaju u Beograd. Da nas puštaju u Beograd, nikakvih problema u drugim gradovima ne bi bilo. Ali, jednog našeg kolegu je juče zaustavilo 27 policajaca, da ga spreče da ide u Beograd“, rekao je Slankamenac agenciji Beta.

18.39  Traktori polako kreću nazad ka Novosadskom sajmu. Kružni tok je odblokiran. Kako kažu poljoprivrednici, postoje određeni kontakti sa predstavnicima vlasti. Večeras će odlučiti kako će protesti izgledati sutra. Ako se ne dogovore, moguće je da će doći do radikalizacije. Do sutra ujutro, traktori će biti parkirani ispred Novosadskog sajma.

18.19 Blokada kod Kaćke petlje će da traje do 19 sati. Propuštaju se vozila Hitne pomoći i autobusi sa decom.

18.04 Kružni tok kod Kaćke petlje je blokiran. Automobili pokušavaju da se probiju na sve načine.

18.00 Subotički poljoprivrednici odblokirali su Štrosmajerovu ulicu u 18 časova, čime je završena poslednja, treća jednočasovna blokada jedne od najprometnijih ulica u gradu. Za danas više nema najavljenih blokada.

UŽIVO Drugi dan protesta poljoprivrednika: Novosadski poljoprivrednici večeras odlučuju o daljim protestima, Subotičani odblokirali centar grada (VIDEO, FOTO) 6
Foto: Julijana Patarčić

17.55 Kolona, u nekoliko delova, stiže do kružnog toka na izlazu iz Novog Sada prema Kaću gde će da blokira ovaj izlaz iz grada.

17.00 Kolona traktora krenula je sa Novosadskog sajma ka Kaćkoj petlji gde će po najavama organizatora protesta, blokirati saobraćaj dva sata.

Video:  Aleksandar Latas Danas

Ovo je najprometniji izlaz iz Novog Sada koji vodi do auto-puta za Beograd i Suboticu, kao i puta za Zrenjanin.

15.15 U Zrenjaninu završen razgovor poljoprivrednika i gradonačelnika Sime Salapure, koji je predložio da se uputi pismeni dopis Vladi Srbije da se pregovori nastave. Zrenjaninski poljoprivrednici ostaju na trgu do 17 časova, a plan za sutrašnje proteste saopštiće naknadno. Kod Aradca treća blokada puta Zrenjanin-Novi Sad počinje u 16 časova i trajaće do 17,30 a naredna od 18 do 19,30.

14.58 U Zrenjaninu traktori ispred Gradske kuće, a kod Aradca dvočasovne blokade magistralnog puta Zrenjanin-Novi Sad. Kako javljaju učesnici protesta, oko 17 časova biće blokiran prilaz Novom Sadu iz pravca Zrenjanina. Partizanska ulica i Temerinska ostaju prohodne, a zatvara se Kaćki most od i do kružnog toka kod Avia pumpe.

13.52 U toku je blokada Pančeva, poljoprivrednici traktorima zatvaraju ulicu Žarka Zrenjanina i Prvomajsku, potvrđeno je Danasu.

13.15 Zrenjannski poljoprivrednici završili su protestnu vožnju i parkirali traktore ispred Gradske kuće. Njih je pozvao zrenjaninski gradonačelnik na razgovor, naveli su učesnici protesta.

12.45 Subotički poljoprivrednici odlučili su da danas još u dva navrata blokiraju Štrosmajerovu ulicu u centru grada. Prva od će trajati od 13 do 14 časova, a druga od 17 do 18 časova. Tokom trajanja blokada, poljoprivrednici će propuštati vozila hitne pomoći i vatrogasaca, kao i trudnice i osobe sa invaliditetom.

12.39 Kolona traktora zaustavila se kod Gradske kuće u Zrenjaninu, gde u znak protesta trube. Učestvuju u protestu članovi Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

12.18 „Protestna vožnja ispred Banovine ima za cilj da nas malo vide. Vraćamo se za uskoro za Novosadski sajam. Rakrsnice, verovatno sa Partizanskom ulicom, blokiraćemo nakon saobraćajnog špica, posle 17 sati. Niko nas nije zvao na pregovore, ljudi sa Sajma mislim da ni ne znaju da smo ispred. Samo iz Kisača je došlo oko 30 traktora i poljoprivrednici stalno pristižu“, rekao je Goran Filipović poljoprivrednik iz Kisača.

UŽIVO Drugi dan protesta poljoprivrednika: Novosadski poljoprivrednici večeras odlučuju o daljim protestima, Subotičani odblokirali centar grada (VIDEO, FOTO) 7
foto Aleksandar Latas Danas

Njegov kolega Mileta Slankamenac pobrojao je koliko je upoznat, gde su sve krenule blokade. „Blokada Bulevara Mihajla Pupina će verovatno biti do 13 časova. Čujem da se ušlo u blokadu i u Pančevu, u Požarevcu, Bogatiću, Suboticu, Somboru, iz Rače se spremaju da idu za Beograd“, dodao je Slankamenac.

11.49 Članovi Saveza udruženja poljoprivrednika Banata krenuli su u protestnu vožnju zrenjaninskim ulicama, koju planiraju da završe ispred Gradske kuće. Poljoprivrednici traktore voze sporije, uz upaljenu signalizaciju i trubljenje.

11.33 Vođa protesta šumadijskih poljoprivrednika Milan Milošević rekao je FoNetu da su odluku o  kretanju traktorima za Beograd jednoglasno doneli predsednici sedam udruženja koja su juče organizovala protestne vožnje u više gradova  Vojvodine i centralne Srbije. „Kao što smo u utorak najavili, sutra u više kolona i iz različitih pravaca krećemo za Beograd da bi smo tamo stigli tokom noći i u petak osvanuli pred Vladom Srbije“, rekao je Milošević.

11.09 Poljoprivrednici u Novom Sadu blokiraju Bulevar Mihajla Pupina od raskrsnice sa ulicom Żarka Zrenjina Varadinskog mosta. Blokada će po prvim najavama trajati sat vremena.

UŽIVO Drugi dan protesta poljoprivrednika: Novosadski poljoprivrednici večeras odlučuju o daljim protestima, Subotičani odblokirali centar grada (VIDEO, FOTO) 8
foto Aleksandar Latas Danas

10.56 Nezadovoljni poljoprivrednici stigli su ispred Vlade Vojvodine nešto pre 11 časova i tu nameravaju da ostanu dva sata. Protesta vožnja pedesetak traktora krenula je od Novosadskog sajma gde su demonstranti prenoćili, do zgrade Izvršnog veća Vojvodine i trajala je 40 minuta. Traktori su vozili u dve trake, bez prisustva policije, što je usporavalo kolonu. Saobraćaj u gradu je trenutno normalizovan jer su vozila parkirana u desnoj traci pored zgrade Izvršnog veća. Poljoprivrednici za danas najavljuju radikalizaciju protesta. Blokiraće najprometnije saobraćajnice, verovatno i Varadinski most. Plan je da se vrate do Novosadskog sajma i posle 17 časova blokiraju Bulevar oslobođenja.

10.54 Poljoprivrednici iz okoline Pančeva su na putu, na ulazu u Bavanište, gde je došlo do rasprave sa policijom zbog blokade.

10.51 Poljoprivrednici u traktorima voze se centrom Novog Sada.

10.37 Počela blokada magistralnog puta Zrenjanin-Novi Sad kod Aradca. Blokadu organizuju aradački poljoprivrednici, uz podršku ratara i stočara iz Elemira, Taraša i Kumana. Danas blokade puta traju dva sata, sa pauzom od sat vremena da bi se propuštala vozila. Skup je prijavljen policiji, koja reguliše saobraćaj. Prema rečima poljoprivrednika Dejana Rakića, ako Vlada i nadležno Ministarstvo ne ponude dogovor, protest će se zaoštriti.

UŽIVO Drugi dan protesta poljoprivrednika: Novosadski poljoprivrednici večeras odlučuju o daljim protestima, Subotičani odblokirali centar grada (VIDEO, FOTO) 9
foto Miroslava Pudar Danas

10.33 Subotički poljoprivrednici danas su radikalizovali protest. Nakon jučerašnje jednočasovne protestne vožnje, danas je usledila jednočasovna blokada Štrosmajerove ulice, a za popodnevne časove najavljuju i moguće proširenje blokada na subotičkim ulicama, među kojima se rasmatra raskrsnica kod hotela „Patria“. Trenutno je u centru grada 45 traktora, ali se očekuje i dolazak poljoprivrednika iz Male Bosne, Čantavira, Šupljaka i Kelebije.

https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/suboticki-poljoprivrednici-radikalizovali-protest-strosmajerova-ulica-bila-blokirana-sat-vremena-razmislja-se-o-prosirenju-blokada/

10.21 Blokiran magistralni put Zrenjanin-Novi Sad kod Aradca.

10.10 Počela blokada subotičkih poljoprivrednika. Predviđeno je da traje do 11 časova.

9.37 Savez udruženja poljoprivrednika Banata najavio je za danas protestnu vožnju Zrenjaninom. Poljoprivrednici iz Aradca, Elemira i Taraša počinju danas dvočasovnu blokadu puta Zrenjain-Novi Sad u 10 časova.

9.16 Drugog dana protesta, subotički poljoprivrednici najavili su blokadu Štrosmajerove ulice, jedne od najprometnijih u gradu, u 10 časova. Predviđeno je da blokada traje do 11 časova. U Novom Sadu poljoprivrednici od 10 sati idu ka Banovini, dok će zrenjaninski blokirati magistralni put od Zrenjanina do Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari