Poljoprivrednici na putevima do ispunjenja svih zahteva: Sledeći potez blokada Beograda 1Foto: M.P. / Danas

Širom Srbije poljoprivrednici traktorima blokiraju puteve, nezadovoljni otkupnom cenom poljoprivrednih proizvoda i uskraćenim benefitima od strane države.

Na ulice su u mirnu vožnju izašli stočari iz Starčeva, Omoljice, Bavaništa, Kisača, Mrčajevaca, Bogatića, pa sve do Požarevca, Novog Sada, Subotice, Rače i drugih gradova.

Sve je usledilo nakon propalih pregovora u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić, a po odbijanju poziva na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Naime, iako poljoprivrednici prvog dana protesta nisu u potpunosti blokirali protok saobraćaja, najavili su da, ako im do četvrtka ne budu ispunjeni zahtevi – kreću u masovnu blokadu Beograda.

Kako za Danas kaže Dejan Trajković, poljoprivrednik iz okoline Kovina, u narednim danima u planu je radikalizacija protesta.

„Prvi dan smo odlučili da traktorima stojimo kraj puteva, a za naredne dane se tek dogovaramo oko koordinacije. Ako Vlada do kraja dana ne bude zainteresovana za poljoprivrednike, i izostane reakcija, uslediće radikalizacija protesta. Sada smo krenuli i nema prestajanja, ako treba – prenoćićemo“, kaže Trajković.

Naš sagovornik ističe da je sada sve u rukama Vlade, jer do sada ništa nisu rešili, a poljoprivrednici nemaju nameru da se povuku bez konkretnih ispunjenja zahteva.

„Na putevima nas ima mnogo. Jedni su se koncentrisali na jedno mesto, a drugi na više lokacija. Takođe, neki su već krenuli i za Beograd“, objašnjava Trajković.

Prema najavama organizatora protesta, put Beograda traktorima i mehanizacijom krenuċe poljoprivrednici uz opština Kragujevac, Rača, Smederevska Palanka i Batočina.

Kako napominje Goran Filipović, jedan od poljoprivrednika koji učestvuje u protestima u Novom Sadu, zahtevi predati Ministarstvu poljoprivrede stoje već deset dana „na stolu“, a ništa se na tom polju ne rešava.

„Dva puta su propali pregovori sa Vladom, ništa nismo dogovorili. Najvažniji zahtev ne postoji – svih osam su najvažniji. Ne zna se koji je urgentniji od kojeg. Po meni je najurgentniji dizel, koji čekamo ko zna koliko godina“, kaže Filipović.

Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, dodaje da je protestantima namera da na putevima bez prekida ostanu do četvrtka.

“Ako predsednik ili premijerka ne potpišu naše zahteve, spremni smo u petak da krenemo traktorima do Beograda, zajedno sa ostalim udruženjima iz čitave Srbije”, upozorava Matković.

Poljoprivrednik i stočar Vinko Stantić sugeriše da nisu samo poljoprivrednici prevareni od strane nadležnih, već da je prevaren i narod.

“Izigrani su građani koji kupuju hleb, kifle i ostale namirnice. Prošle godine nam je cena žita bila 36 dinara, država je prodavala za 40 dinara, a ove godine je 20 dinara trenutno cena žita. Vekna hleba je 95 dinara, kifla 50. Smeće se uvozi dok se naša poljoprivreda gasi. Ne da nas gase, nego guše – nestaćemo. Jednostavno, gledaćete krave u zoološkim vrtovima uskoro”, kaže Stantić.

U pojedinim delovima zemlje kao što su Zrenjanin i Kragujevac, protestna vožnja je prekinuta, dok će se u drugim mestima radikalizovati i nastaviti sve do ispunjenja zahteva.

Tokom prvog dana incidenti nisu zabeleženi, a na pojedinim mestima bili su prisutni lokalni policajci, dok su, prema rečima poljoprivrednika Milana Miloševiċa iz Viševca, službenici BIA vršili pritisak na organizatore da odustanu od protesta.

Takođe, policija je poljoprivrednike koji su krenuli u protestnu vožnju od Mrčajevaca do centra Kraljeva zaustavila ispred ulaza u grad na kružnom toku i nije im dala da nastave dalje.

Iako se naredni potezi dogovaraju „u hodu“, svi poljoprivrednici odlučni su u nameri da istraju do ispunjenja svih zahteva.

Osim toga, namera im je da nadležnima, ali i građanima stave na znanje da se „seljaci više ne šale“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari