Protest radnika Železničkog integralnog transporta ispred Vlade Srbije, traže smenu rukovodstva i isplatu zaostalih plata 1Foto FoNet Ana Paunković

Radnici preduzeća Železnički integralni transport (ŽIT) protestuju danas ispred Vlade Srbije, zahtevajući smenu rukovodstva i isplatu zaostalih plata.

Naime, kako je ranije rečeno, nisu primili plate od aprila ove godine.

Podsećamo, oni su najavili da će proteste održavati u periodu od 1. do 4. avgusta od 9 do 12 časova ispred Vlade Srbije.

Kako je ranije rečeno Danasu, njihov zahtev je smena direktora Jovice Vasiljevića.

Oni traže da on podnese ostavku zbog prekida rada preduzeća, do koga je došlo 22. maja.

– Tog dana poslovodstvo je mejlom poslalo obaveštenje klijentima o nemogućnosti rada terminala zbog toga što se račun preduzeća navodno nalazi u blokadi. Međutim, prema informacijama koje imamo nije tačno da je račun u blokadi jer su nakon informacije o blokadi na njega pristizale nove uplate. U međuvremenu je poslovodstvo zaposlene poslalo kućama rekavši im da će raditi po pozivu bez bilo kakvog dodatnog objašnjenja. To je u potpunosti protivno Zakonu o radu i ugovorima koji su zaposleni potpisali – rekao je ranije za Danas Zoran Bašanović, glavni poverenik ASNS “Železnički integralni transport”.

Radnici traže i otvaranje novog kontejnerskog terminala u železničkoj stanici Makiš-Beograd koji je preduzeće ŽIT Beograd dobilo radi preseljenja iz savskog amfiteatra zbog projekta Beograd na vodi, i gde je država prema navodima sindikata uložila 6,5 miliona evra. Terminal, kažu, stoji već dve godine završen, navodi N1.

„Otvaranjem terminala podigla bi se produktivnost i prihod preduzeća, a samim tim i prihodi Železnice, kao i carine“, navode u sindikatu.

Zaposlenih ima oko 120, koji od aprila ne primaju plate, a od jula nemaju ni socijalno i zdravstveno osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari