Protest zbog prodaje Geneks kule sutra u 12 časova 1Geneks kula 4. novembra 2021. Foto: Aleksandar Roknić

Za danas u 12 časova u Geneks kuli u ulici Narodnih heroja 41B zakazana je javna tribina, a sutra u isto vreme i protest kojim stanari i udruženja okupljenja oko njih žele da skrenu pažnju na prodaju Geneks kule i još jednom pozovu državu da je kupi i od nje napravi prostor od javnog značaja.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je početkom godine zakazala za 6. februar prodaju dela imovine firme u stečaju Generaleksport – 28 poslovnih prostora i na hiljade kvadrata garažnog u Geneks kuli, poznatoj i kao Zapadna kapija Beograda.

“U toku je poslednji krug nadmetanja. Ne dozvolimo da i ovaj simbol Beograda po istom receptu kao i svi drugi spomenici kulture ode u privatne ruke”, ističe se u saopštenju Skupštine stanara.

Geneksova kula je od 2021. pod zaštitom države, a cena po kojoj se ovaj put nudi na prdaju je 834,6 miliona dinara, što je značajno manje od prve ponude prošlog maja kada je početna cena bila dve milijarde dinara.

Cena od 400 evra po kvadratnom metru je za orgnaizatore današenje trivbine i sutrašnjeg protesta, kako kažu neprihvatljiva i vređa zdrav razum.

Na tribini će, između ostalih, govoriti Boždar Stavrić, predsednik skupštine stanara i stečajni poverilac kompanije Generaleksport, kao i Mina Glogovac, nosilac autorskih prava za Geneks kulu.

“Postoji zajednička inicijativa da se ova zgrada otkupi, tačnije da Vlada iskoristi pravo preče kupovine i da je pretvori u zgradu od javnog interesa. Aktuelna ideja je da to budu Tesla kule – kulturni i obrazovni sadržaji na svakom nivou, postoje ideje da to bude savremeni studentski dom, studentski naučno-tehnološki inkubator, Teslin i Pupinov muzej”, ističe se u saopštenju.

Tokom tribine biće prezentovan značaj ove zgrade za Beograd, istoriju arhitetkure, ali i potreba da ova zgrada dobije novu, javnu funkciju.

Na prodaju je ponuđeno 28 poslovnih prostora, površine 14.943 kvadrata, dok prostori između 27. i 37. sprata imaju površinu veću od 1.450 kvadrata.

Prodajnu celinu čine i garaža ukupne površine 9.023 kvadrata, kao i deset garaža površine 6.445 kvadratnih metara.

Imovina se prodaje u viđenom stanju, ističe se u oglasu Agencije, i može se razgledati nakon otkupa prodajne dokumentacije, svakim radnim danom od 9 do 15 časova, a najkasnije do 30. januara.

Javno nadmetanje je, kako se navodi na sajtu ALSU, zakazano za 6. februar u 12 časova u prostorijama Agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari