Treći pokušaj prodaje 70 odsto kapitala novopazarske fabrike „Prva petoletka – Delovi“ bio je uspešan. Novi vlasnik postao je konzorcijum koji čine Fabrika nameštaja „Numanović SNS“ i Turistička agencija „Pejić turs“. Oni su na javnom nadmetanju ponudili 2,2 miliona evra i obavezali se da će tu sumu isplatiti u gotovini. Početna cena iznosila je 315.000 evra.

Od maja ove godine do sada, ova fabrika je tri puta išla na prodaju. Od prve početne cene procenjenog kapitala 2,1 miliona evra, uz otpisivanje dugova prema državnim poveriocima, za treću prodaju došlo se do vrednosti kapitala nešto veće od 292.000 evra. Novi vlasnik je pronađen kada se odustalo od uslova da mora da se bavi metaloprerađivačkim poslovima. U fabrici sada ima 26 zaposlenih, a imovina se sastoji od 40 mašina starijih više od tri decenije i blizu četiri hektara građevinskog zemljišta.


Fabrika „Prva petoletka“ u Novom Pazaru bila je deo istoimene kompanije iz Trstenika, koja odlukom Agencije za privatizaciju nije otišla u stečaj jer je procenjeno da joj je poslovanje održivo. Fabrika nameštaja „Numanović SNS“, vlasništvo Seada Numanovića, osnovana je u julu prošle godine. Ima 85 zaposlenih i prošlu godinu je završila sa dobitkom od 50 miliona dinara. Drugi član konzorcijuma, Turistička agencija „Pejić turs“, vlasništvo Murata Pejića, osnovana je pre dvanaest godina, ima 35 radnika i pošli godinu završila je sa dobitkom višim od 61 milion dinara.

Kako je saopšteno iz Agencije za privatizaciju, ugovor o prodaji ove fabrike biće zaključen ako Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija da pozitivno mišljenje o nepostojanju smetnji da se ugovor zaključi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari