Od četvrtka "pravi" pregovori s Fijatom 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Prvi sastanak članova Štrajkačkog odbora Fijat plastika i poslovodstva ove kompanije koji je vođen danas protekao je očekivano – bez ikakvih konkretnih dogovora.

Po rečima učesnika ovo prvo viđenje radnika koji su u štrajku još od februara i menadžmenta Fijata proteklo je u iznošenju stavova i zahteva obe strane.

Pregovori u Beogradu, kao što je i najavljeno, vođeni su uz posredovanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Ispred zaposlenih u Fijat plastiku radnike je predstavljala tročlana delegacija Štrajkačkog odbora dok su ispred menadžmenta kompanije na pregovorima učestvovali Marčelo Batalja, direktor finansija Fijata, Diego Velini, direktor poslovnog razvoja i korporativnih poslova, i Nikola Jerotijević, prvi menadžer ove kompanije za Srbiju.

– Nismo više ni očekivali od prvog sastanka i znali smo da će on proteći u upoznavanju sa stavovima one druge strane iako je trajao puna četiri sata. Početak pravih pregovora i dogovora očekujemo već na sledećem, koji je zakazan već za četvrtak. Ako ni tada ne počnu konkretni razgovori shvatićemo to kao još jedno „kupovanje vremena“ od strane Fijata, izjavio je za Danas odmah po završetku sastanka Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora Fijat plastika.

Po njemu, oni su, iako su ranije najavljivali da više neće dolaziti, zbog loše materijalne situacije njihovog sindikata, na pregovore u Beograd, sem ovog inicijalnog, pristali su na još jedan sutra.

– Pristajanjem na to, iako u smo u nezavidnoj finansijskoj situaciji želeli smo da pokažemo našu dobru volju na početku pregovora. Od četvrtka, kao što smo i rekli, zahtevaćemo da se razgovori sa menadžmentom, koji po zakonu mogu da traju mesec dana, odvijaju isključivo u Fijatovim prostorijama u Kragujevcu – podvlači Miljković.

Po završetku pregovora, članovima Štrajkačkog odbora javila se i ministarka Darija Kisić Tepavčević (čijim je angažovanjem do njih i došlo), najavivši im da će i ona sa njima prisustvovati narednom sastanku sa poslovodstvom Fijata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari