"Osveta i zastrašivanje radnika": Sindikalci Fijata dobili kazne za blokadu saobraćajnica tokom nedavnih protesta 1Foto: V.G.

Trojici kragujevačkih sindikalaca iz kragujevačkog Fijata stigle su juče prekršajne kazne za blokiranje saobraćaja tokom protesta radnika prošlog meseca u naselju Korićani.

Prekršajne kazne, i to po dve dobili su Saša Đorđević, predsednik samostalnog sindikata Fijat automobili, Igor Anđić, predstavniku Sindkata „Nezavisnost” u FCA i Zoranu Miljkoviću, predstavniku Samostalnog sindikata u Fijat plastiku.

– U pitanju je klasično zastrašivanje radnika i osveta za sindikalni protest koji smo organizovali prošlog meseca u borbi za naša prava – izričit je Zoran Miljković.

On je dodao „da je ovo potez taman da im pokupe pare od otpremnina koje su im isplatili”.

"Osveta i zastrašivanje radnika": Sindikalci Fijata dobili kazne za blokadu saobraćajnica tokom nedavnih protesta 2
Igor Anđić i Zoran Miljković Foto: Z.S.M.

Miljkoviću su stigle dve prekršajne kazne, jedna zbog toga što navodno kao pešak nije želeo da se ukoni sa kolovoza, a druga zbog ometanja saobraćaja i motornih vozila.

On za Danas kaže da ga niko nije legitimisao i da su prijave protiv njih lažne jer na njima stoji potpis policajca koji nikada nije kontaktirao sa njim, a kamoli mu pogledao ličnu kartu ili uzeo podatke.

– Tokom blokade u Korićanima, kao ni kod Krsta, niko nam od policajaca nije prišao, legitimisao nas ili upozorio na eventualni prekršaj. Ovo jeste odmazda jer smo od nas 1.000 radnika koji su učestvovali u blokadi saobraćajnica kazne dobili samo nas trojica, smatra on.

On je o ovom činu obavestio i predsednika kabineta Aleksandra Vučića sa kojim su radnici Fijata razgovarali tokom pregovora u Predsedništvu Srbije, a podneće i krivičnu prijavu i obratiti se Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti.

– Ovakav način pisanja prijava i kazni je povreda moje privatnosti, jer odakle njima moji podaci i adresa i zbog toga ću ih tužiti, već sam se kosultovao sa advokatom i siguran sam, bez problema dobiti na sudu – kaže Miljković ističući da kazne neće platiti.

– Sve je urađeno potpuno bespravno, sa zloupotrebom naših matičnih brojeva i zloupotrebom poverljivih podataka, smatra i Igor Anđić, u trenutku organizovanja protesta predsatvnik Sindikata „Nezavisnost” u kragujevačkoj fabrici automobila.

On je prvu prekršajnu kaznu u iznosu od 5.000 dinara odmah platio, ali će za drugu, koja iznosi mnogo više, takođe za blokadu u Korićanima u Ulic Kraljevačkog bataljona tražiti da bude ukinuta.

– Mi smo protestovali zbog naših ugroženih radničkih prava, a nismo na blokadi iz hobija – kaže on, ponavljajući da ga niko nije nije legitimisao tokom protesta i blokada.

"Osveta i zastrašivanje radnika": Sindikalci Fijata dobili kazne za blokadu saobraćajnica tokom nedavnih protesta 3
Obavestićemo Predsedništvo Srbije o ovom činu – saša Đorđević, predsednik samostalnog sindikata Fijat plastika Foto: Z.S.M.

Na kućnu adresu prekršajna kazna stigla je i Saši Đorđeviću, predsednik Samostalnog sindikata u Fijat automobilima.

Druga nije, zagubila se negde pa će morati sam da proveri gde je u pošti.

– Video sam kopiju druge prijave za blokadu puta u Korićanima kod Duletove kafane i u pitanju je „ozbiljnija priča” i kazna sa mnogo većim iznosom. Za nju su mi rekli d aočekujem poziv od sudije, dok se ona prva, manja za neuklanjane sa kolovoza od 5.000 dinara negde „zaturila” ali ću je dobiti – kaže za Danas Đorđević.

On će se oko daljih poteza u vezi sa kaznama konsultovati sa svojom Pravnom službom u Samostalnom sindikatu i advokatima.

I po Đorđevićevim rečima ove prekršajne kazne su pokušaj zastrašivanja radnika i demonstracija moći.

– Do toga, naravno, nije trebalo da dođe ali mi nismo imali drugačiji način sinidaklne borbe i da blokada i protesta nije bilo ne bi se izborili za svoja prava i imali epilog kakav smo imali sa povećanjem otpremnina – smatra on, dodajući da će ovaj slučaj pritiska na njih da iznese na sutrašnjem razgovoru u Predsedništvu Srbije.

Posle prekršajnih kazni za blokadu kragujevačkih saobraćajnica kragujevački sindikalci ne isključuju i kazne za blokadu mosta Gazela u Beogradu, kod Sava centra, 22. juna, koja je inicirala njihov razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem oko statusa radnka i visine otpremnina.

Sastanak u predsedništvu Srbije odložen za sutra

Sastanak na kome će se razgovarati o daljoj sudbini radnika Fijata čiji status još uvek nije rešen i poznat, najavljen za danas u Predsedništvu Srbije, po rečima Saše Đorđevića, odložen je za sutra.

Predsavnici sindikata očekuju da će na ovom sastanku dobiti zvaničnu informaciju koliko se radnika u Fijatu prijavilo za odlazak u inostranstvo, pošto se po ovom pitanju Stelantis nije oglasio od petka kada je rok zainteresovanih za odlazak istekao.

Kao jednu od tema razgovora na sutrašnjem sastanku u Predsedništvu Srbije Đorđević najavljuje i odlazak i obilazak bivših Fijatovih radnika pogona u fabrikama Zastava Tervo iz Kragujevca i BSS-a (Borbeni složeni sistemi) iz Velike Plane, gde je najavljeno da će se u dogledno vreme zaposliti 400 Kragujevčana koji su izgubili posao u Fijatu.

– To je već dogovoreno, a ostaje samo da utanačimo i termin kada bi smo obišli njihove proizvodne pogone kako bi što pre dali preporuke za zapošljavanje našim radnicima koji su ostali bez posla – ističe on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari