Publikacija antikorupcijskih eksperata: Borba protiv korupcije u Srbiji je korumpirana 1Foto: Stanislav Milojković

Borba protiv korupcije je korumpirana, navodi se u publikaciji „Alternativni pristup izradi Nacrta nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u periodu od 2023-2028.godine“ grupe autora, antikorupcijskih eksperata civilnog društva okupljenih oko Koalicije za integritet.

U publikaciji se dodaje da je Nacionalna strategija za borbu protiv korpucije urađena samo da se formalno ispune obaveze Srbije iz poglavlja 24 za pristup Evropskoj uniji, a ne sa iskrenom namerom da se bori protiv korupcije.

Pošto predložena, a loša Strategija još nije usvojena, cilj publikacije je da animira javnost kako bi iskazala otpor prema lošem dokumentu javne politike od nacionalnog značaja. Građanke i građani imaju pravo i priliku da kažu da li su zadovoljni borbom protiv korupcije i da traže da se predlog Strategije povuče iz procedure, jer ne doprinosi borbi protiv korupcije, navodi se.

Publikaciju su sačinili Siniša Janković iz Kareje Pančevo, Miroslav Mijatović iz PAKTA Loznica i Zoran Gavrilović ispred BIRODI.

U saopštenju se dodaje da je publikacija izrađena uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski je podržalo Ministarstvo inostranih poslova Norveške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari