Više od 1.500 radnika pet putarskih preduzeća koja su poslovala u sklopu Nibens grupe – Beograd, Vranje, Niš, Kragujevac i Bačka put uputili su juče pismo predsednicima Srbije i Vlade Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću, kao i ministru finansija Mlađanu Dinkiću, u kom insistiraju da država preispita postupak privatizacije ovih pet preduzeća. Već godinu dana država, tvrde putari, nije ništa uradila da spreči dalje propadanje ovih firmi.


– Onaj deo radnika koji nije otpušten, radi za minimalac poslove održavanja puteva i umesto da ovako velika preduzeća rade posao kog ima dovoljno, u situaciji smo da radimo za druge, mnogo manje firme, kao podizvođači samo da bismo preživeli – kaže za Danas predsednica sindikata putara Sonja Vukanović.

Tri preduzeća PZP Niš, PZP Kragujevac i PZP Vranje trenutno su u stečaju, dok su druga dva Bačka put i PZP Beograd u procesu restrukturiranja. „Sa ova dva preduzeća ništa nije urađeno, država nikakav program nije donela, dok se ona koja su u stečaju snalaze tako što rade sitne poslove“, napominje Vukanović. Trenutno u pet preduzeća radi 1.500 ljudi, u Nišu ih je otpušeno blizu 50, u Kragujevcu čak 100. Primanja ovih radnika su minimalna, ali za sada ne kasne, ističe Vukanovićeva. Međutim, problem za nekada ozbiljne firme jeste to što jemstva nisu skinuta, a računi odblokirani. „Jedna je stvar kad nema posla, to ovde nije slučaj. Mi bismo imali posla, ali ne možemo da ga dobijemo dok se ne reši situacija i ne preispita privatizacija“, naglašava Sonja Vukanović. Ona ističe da je to posao koji treba da uradi država, a ne da „nudi 10.000 evra za svako otvoreno mesto“, već da reši probleme i sačuva radna mesta koja već postoje. „Sad se priča o problemu Agrobanke, a znate li šta je Agrobanka u poređenju sa ovim – mačji kašalj“, napominje Vukanovićeva.

Ovih pet putarskih preduzeća je kupio Milo Đurašković i sva su poslovala u okviru njegove Nibens grupe. Đurašković je u maju prošle godine uhapšen zbog malverzacija u kruševačkom FAM-u, koji je takođe kupio, a država je potom raskinula taj ugovor. Slična sudbina kao pet preduzeća iz Nibens grupe, zadesila je i građevinsko preduzeće Partizanski put, koje je pre nešto više od tri godine kupilo PZP Beograd. I ta privatizacija je raskinuta, firma je u restrukturiranju, a svi računi blokirani su gotovo dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari