Putevi Srbije u 2021. isplatili direktoru 194.000 dinara više nego što su po zakonu smeli 1Foto: Beta/Saša Đorđević

U reviziji pravilnosti polsovanja JP Putevi Srbija u 2021. godini Državna revizorska institucija (DRI) našla je nekoliko prekršaja, a među njima i više isplaćenu platu v.d. direktora preduzeća za 194.000 dinara.

Ali to je možda još i najbezazleniji propust.

DRI je ustanovila da ovo preduzeće nije pokrenulo proceduru za raskid ugovora zbog kršenja bitnih elemenata ugovora, zaključenih sa dva distributera elektronske naplate putarine u postpejd sistemu, niti je preduzimalo druge mere. A ove firme nisu obezbedile bankarske garancije adekvatnog iznosa u skladu sa ostvarenim iznosima putarine.
„Ostvareni iznosi putarine su bili veći od dozvoljenih iznosa, prema vrednostima obezbeđenih bankarskih garancija, od 1,92 miliona dinara do 78,1 miliona dinara mesečno, što nije u skladu sa ugovorima zaključenim sa ovim distributerima i odlukama o uslovima za izbor ovlašćenih distributera elektronske naplate putarine u postpejd sistemu koje je doneo v. d. direktor preduzeća“, navodi se u izveštaju DRI.
Druga nepravilnost je to što su Putevi Srbije obračunali i isplatili uvećanu zaradu za rad u smenama za 2021. godinu u bruto iznosu od 63,23 miliona dinara, od
čega za decembar 2021. godine u iznosu od 6,09 miliona dinara, za 1.218 zaposlenih.

Međutim, DRI je ustanovio na izabranom uzorku od 94 zaposlena, od kojih je za 82 zaposlena isplaćena uvećana zarada za rad u smenama za decembar 2021. godine u iznosu od 429.000 dinara, da je za 41 zaposlenog neosnovano isplaćen dodatak za smenski rad u iznosu od 211.000 dinara, jer zaposleni nisu u skladu sa Zakonom o radu, obavljali posao u različitim smenama najmanje trećinu svog radnog vremena.
Na kraju DRI je ustanovio da je JP Putevi Srbije obračunalo i isplatilo v. d. direktoru Zoranu Drobnjaku, neto zaradu na godišnjem nivou za 194.000 dinara veću od propisane maksimalne zarade u javnom sektoru, „što nije u skladu sa Zakonom o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari