Radnici Fijat plastik nastavljaju štrajk zbog smanjenja zarada 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Radnici fabrike Fijat plastik danas su nastavili štrajk zbog smanjenja zarada od početka ove godine, saopštio je Samostalni sindikat te fabrike.

Kako se navodi, štrajk se nastavlja posle „brojnih nezakonitih postupaka poslodavca uperenih protiv štrajka i štrajkača“.

„Kompanija Fijat plastik iz Kragujevca, inače korisnik svih mogućih državnih subvencija, usred štrajka poslala je radnike na prinudni odmor, uključujući članove štrajkačkog odbora“, saopštio je sindikat.

Oni su na prinudni odmor otišli i bez rešenja, a kako navode u sindikatu, „kradom“ je izmešten deo proizvodnje u drugu kompaniju i time veštački kreiran potencijalni tehnološki višak.

To je uradjeno „u cilju zastrašivanja radnika koji su u štrajku“ i bez obaveštavanja reprezentativnog sindikata, što je grubo i višestruko kršenje Zakona o radu i Zakona o štrajku.

„Kao što smo i upozoravali, tim putem kreću i drugi brojni strani investitori, masovno kršeći zakone Republike Srbije i inače smanjena prava radnika, a sve zbog ćutanja nadležnih institucija, šire javnosti, čak i sindikalne“, dodaje se u saopštenju.

Oni su naveli da očekuju da će nadležni organi „smoći snage da stanu na put bahatosti i bezakonju krupnog stranog investitora“ kako takvo ponašanje prema radnicima u Srbiji ne bi postalo pravilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari