Radnici Geneksa: Kako ima za Fijat, a nema za nas 1Foto:FoNet

Kako prvi pokušaj prodaje Geneks kule na Novom Beogradu nije uspeo krajem maja, stečajni upravnik doneo je odluku da se pokuša još jednom, s tim što će umesto dve milijarde dinara početna cena biti 1,46 milijardi dinara.

U obaveštenju o nameri, planu, načinu i rokovima prodaje stečajni upravnik Generaleksporta Budimir Mrdović zatražio je da se proda deo imovine – kula od 14.943 kvadratna metra, koja ima 28 posebnih delova objekta, poslovne prostore i garaže.

Neuspešan pokušaj prodaje bio je krajem maja, a novo javno nadmetanje zakazano je za 26. avgust, u 12 časova, u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika. Kao i prošli put i ovog će se dići bura – među nezadovoljnim bivšim radnicima Geneksa i ICG-a koji još čekaju isplatu socijalnog programa, ali i među stanarima Geneks kule koji su prošli put protiv stečajnog upravnika podneli krivične prijave.

Generaleksport je u stečaju od 2015, a u stečaju godinama je i njena kćerka firma ICG. O radnicima obe kompanije Danas je godinama, u više navrata pisao, jer i posle 13 godina od kako su stekli uslovi da se od prodaje naplati socijalni program – još nisu dobili svojih 200 evra po godini staža, a država im duguje još 3,27 milijardi dinara.

Pre tri godine većini od 5.000 radnika u ove dve firme koje su prodate 2009. isplaćen je deo novca za socijalni program od 26,92 odsto, potom su dobili dodatnih 3,48 odsto, ali im država i dalje duguje 69,6 odsto.

„Zašto država ne isplaćuje radnicima socijalni program od prodate imovine Geneksa – Kopaonika i Bloka 20, Hotela Interkontinental i Geneks apartmana. Duguje nam se 200 evra po godini staža, a radnici Fijata će iz budžeta dobiti 800 evra“, kaže za Danas predstavnik bivših radnika Branko Radičević.

On napominje da se iz odluke Apelacionog suda od pre dve godine vidi da je socijalni program osnova Programa restruktuiranja po kome je njihova kompanija privatizovana i da predstavlja izvršni dokument, koji je država trebalo da sprovede još 2009. godine.

„Pravni naslednik je ALSU i Vlada, ali iako sve lepo piše, naša država ne poštuje zakone i ne sprovodi odluke koje je sama donela. Advokat radnika izračunao je da do kraja godine dospela zatezna kamata za neisplaćivanje socijalnog programa od 200 evra po godini staža iznosi dodatnih 200 evra, što znači da se radnicima ukupno duguje 400 evra po godini staža“, napominje Radičević.

Radnici jesu dobili deo novca, ali se već godinu i po dana ništa ne dešava. Da bi dobili ostatak socijalnog programa neophodno je da se svi sudski postupci koji traju godinama završe. To su uglavnom postupci u kojima banke u stečaju potražuju od ovih kompanija novac na osnovu garancija koje su izdavale Geneksu za obezbeđenje poslova.

„Nijedan sudski postupak još nije gotov, stalno se odlažu i pomeraju ročišta, ono na čemu smo mi insistirali jeste da se poštuje zakon i da se poverioci naplate kako treba po zakonu. A to znači da je Geneks glavni dužnik, ICG je njegov solidarni dužnik, po zakonu solidarni dužnik odgovara do visine osnivačkog uloga što je nekih četiri do pet milijardi dinara“, kaže za Danas Dragoljub Škoro, predstavnik bivših zaposlenih Geneksa i ICG-a.

Banke bi, kako kaže, trebalo da dobiju toliko, ali one to ne žele. Mahom propale banke koje su poverioci sudu podnose ugovore koji su uglavnom, ističe Škoro, kopije ugovora za koje, pritom, nema dokaza da su realizovani.

Krajem marta u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika za Danas su rekli da je za poverioce kojima su potraživanja osporena i koji su pokrenuli, odnosno nastavili ranije započete parnične postupke, u skladu sa Zakonom o stečaju, izdvojen i rezervisan iznos od više od 20 milijardi dinara.

Tek nakon pravnosnažnog okončanja parničnih postupaka, a u zavisnosti od ishoda parničnih postupaka i ukoliko bude slobodnih sredstava, kako su rekli, stečajni upravnik će ista raspodeliti u skladu sa zaključkom o utvrđenim potraživanjima.

ALSU osim nezadovoljnih radnika protiv sebe ima i nezadovoljne stanare, jer je Geneksova kula koja treba da se proda povezana sa onom u kojoj je stambeni prostor. Stanari su tako uručili krivičnu prijavu Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika zbog pokušaja prodaje tuđe imovine.

Upravnik stambenog dela kule Božidar Stavrić optužio je i Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika da prodaje tuđu imovinu, a prijave se odnosi na 146 kvadratnih metara galerije koja se nalazi na vrhu Geneks kule, ali i još 200 kvadratnih metara pasarele, garaža i skloništa.
Stanari su podneli dve tužbe i dve krivične prijave još prilikom prvog pokušaja imovine Geneksa, pokušavajući, kako su tada rekli, da zaštite imovinu stambenog dela Geneks kule od stečajne uprave Geneksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari